Nedelja 24.07.2011.
08:00
Vestionline

Trostruki rast prodaje "tableta" u svetu

Raste prodaja tableta u svetu

Tom rastu je doprineo konstantan uspeh "Eplovog" uređaja "Ajpeda" i dolazak na tržište konkurentskih "tableta" pod "Guglovim" operativnim sistemom "Android", preneli su francuski elektronski mediji.

Iako je, prema podacima istraživačke firme IDC, u prvom tromesečju ove godine samo 7,2 miliona tih uređaja pronašlo svoga vlasnika, što predstavlja pad od 28 odsto za godinu dana, prodaja se izgleda ponovo povećala u drugom tromesečju.

Tržištem "tableta" i dalje dominira "Epl", ali ta dominacija nije više tako moćna.

Udeo "Epla" na svetskom tržištu pretraživača je u drugom tromesečju ove godine dostigao 61,3 odsto, dok je godinu dana ranije iznosio 94,3 odsto, uprkos skoro utrostručenoj prodaji - 9,3 miliona komada uređaja, dok je cifra godinu dana ranije iznosila 3,3 miliona uređaja.

Uspeh na tržištu su, međutim, ostvarili "tableti" pod "Guglovim" operativnim sistemom "Android" čiji je tržišni udeo u drugom tromesečju 2010. godine iznosio 2,9 odsto, a sada je dostigao 30,1 odsto.

"Tableti" sa instaliranim "Majkrosoftovim" operativnim sistemom "Vinoduz 7", takođe, predstavljaju iznenađenje jer se njihov udeo povećao sa nula na 4,6 odsto za godinu dana (700.000 prodatih komada).

Radi se o "tabletima" kojima se pre svega snabdevaju kompanije i čija je prođa bolja od "tableta" kompanije RIM (Research In Motion) - "plejbuk".

RIM, koji već ima problema sa svojim "pametnim" telefonima - "smartfonima", učestvuje na tržišu "tableta" sa samo 3,3 odsto, odnosno sa prodatih 500.000 komada uređaja u drugom tromesečju.

2024 © - Vesti online