Subota 23.07.2011.
12:12
Vestionline

Hadžić u ponedeljak pred sudom

Hadžić će se u ponedeljak izjasniti o krivici za zločine u Hrvatskoj

Većina zaposlenih u Tribunalu već je otišla na odmor, uključujući i predsednika suda Patrika Robinsona, ali je njegov zamenik sudija O Gon Kvon na sebe preuzeo određivanje pretpretresnog sudije u procesu protiv Hadžića, odlučivši da to bude on sam.

Ovaj sudija iz Južne Koreje će u ponedeljak, kako je objasnila portparolka suda Nerma Jelačić, pitati Hadžića o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je juče smešten kao i o njegovom zdravstvenom stanju.

Potom će ga, kako je navela, upitati da se izjasni o krivici, odnosno o navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukoliko odbije da se izjasni, prema pravilima Tribunala, sudija će u zapisnik uneti da se izjasnio kao da nije kriv.

Za prvo pojavljivanje optuženih pred sudom neophodno je prisustvo branioca – advokata, a ukoliko ga sam ne odabere, to čini Tribunal postavljanjem privremenog branioca, ukazala je Jelačić.

Advokat Toma Fila, koji je Hadžića zastupao u Beogradu, kaže da će poslednjeg haškog optuženika na prvom pojavljivanju braniti advokat Branko Petrović iz njegove kancelarije.

Tužilaštvo zatražilo izmenu i dopunu optužnice

Hadžić će se izjasniti po važećoj optužnici od 13. jula 2004. godine, pošto je tužilaštvo Haškog tribunala juče podnelo predlog sudu za potvrđivanje izmenjene i dopunjene optužnice protiv njega.

Prema rečima glavnog tužioca Serža Bramerca smisao optužnice je isti, a promene su tehničke i tiču se preciziranja njegove lične odgovornosti za pojedine zločine.

Ona će stupiti na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi".

Optužen za zločine u delu Istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, streljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu.

Tu optužnicu je potpisala tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

2024 © - Vesti online