Subota 23.07.2011.
11:13
Blic

Država vraća nacionalizovane lokale

Država će vratiti lokale starim vlasnicima

Većina takvih lokala, na primer oni u vlasništvu JP "Poslovni prostor" u Beogradu, vratiće se naslednicima bivših vlasnika, rekao je Radosavljević u intervjuu “Blicu".

On je objasnio da je plan da se naturalna restitucija završi za dve godine, a vratiće se imovina koja nije sprorna, u smislu da se nalazi u državnom vlasništvu i da nad njom nije proglašen neki javni interes-kao što su zgrada vlade, škola, park... To će biti predmet izuzetaka.

"Napravićemo tačan, konačan spisak izuzetaka da ne bi bilo slobodnih procena i tumačenja.... Zato ćemo imati jedan centralni sistem kroz koji će sve prolaziti", rekao je Radosavljević.

On je kazao da stari vlasnik može da dobije obeštećenje po realnoj vrednosti imovine.

Prema rečima Radosavljevića, novac će biti obezbeđen iz Fonda za restituciju gde je do sada prikupljeno oko sto miliona evra. Iz tog fonda biće pokrivena mala potraživanja - do 10.000 evra.

Novac do tog iznosa predviđen je i za socijalne slučajeve, koji bi ga dobili avansno. Svi ostali biće obeštećeni obveznicama, a tačan iznos obveznica koje će biti emitovane zanaće se krajem 2013. godine, kada bi trebalo da bude usvojen zakon o emitovanju obveznica za finansijsko obeštećenje, najavio je Radosavljević.

Zakon će predvideti rok, visinu nadoknade, kao i pitanje da li će obeštećenje biti puno ili delimično. Država je za te namene spremna da izdvoji dve milijarde evra, rekao je Radosavljević.

2024 © - Vesti online