Petak 22.07.2011.
19:59
Beta

Priština ukida embargo ako Beograd prizna pečate

"Nismo mi ti koji blokiraju slobodnu trgovinu, naprotiv ako Vlada Srbije preduzme mere i donese odluku o priznanju carinskih pečata Republike Kosovo i dozvoli promet kosovske robe, Vlada Republike Kosovo je spremna da istog minuta odogovori istom merom", rekao je Kuči novinarima u Prištini.

Hajredin Kuči

Prema njegovim rečima, Kosovo nije uspostavilo embargo prema Srbiji već je samo preduzelo legitimnu meru kao odgovor na ono što srpska strana godinama radi zabranjujući promet kosovske robe.

"Kosovo nije uspostavilo embargo ni prema kome i ovo je veoma važno reći. Kosovo nije preduzelo nijednu osvetničku meru već samo meru koja se u pravu zove dozvoljena pravna mera", rekao je Kuči.

Vlada u Prištini je pre dva dana odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. Kako je navedeno, ovakva odluka predstavlja odgovor na to što "Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju".

Vlada Srbije je najavila žalbu Evropskoj komisiji zbog odluke prištinske strane.

Stefanović: Zamena teza

 

Izjava Tomasa Kantrimena je, na žalost, potpuno netačna i predstavlja pokušaj menjanja teza, ocenio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović, reagujući na izjavu visokog funkcionera Stejt dipartmenta da je Srbija još pre dve i po godine uvela embargo na robu sa Kosova.


Stefanović je u saopštenju ukazao da Kantrimen ovom izjavom pokušava da opravda "jednostrano uvođenje trgovinskog embarga od strane Prištine".


"Srbija nije uvela trgovinski embargo Kosovu pre dve godine", objasnio je Stefanović, "već je Priština jednostrano promenila carinski pečat, izbacila UNMIK i tako grubo narušila Cefta sporazum".


Prema rečima Stefanovića, "srpska strana sve vreme čini napor da reši i ovaj problem, ali svakako neće podleći pritiscima i pokušajima prejudiciranja ishoda dijaloga, niti će implicitno ili eksplicitno priznati kosovsku nezavisnost".


"Bilo bi veoma štetno i opasno", upozorio je Stefanović, "ako se iza Kantrimenove izjave razotkrije sponzorstvo štetne odluke Prištine o blokadi trgovine, koja se protivi svim evropskim načelima".

 

2024 © - Vesti online