Sreda 16.12.2009.
22:41
Srna

Dokle!? Prekinut samit u Kopenhagenu

Spor je počeo kada su zemlje u razvoju optužile danske domaćine da pokušavaju da potisnu u drugi plan njihove zahteve, koji su izloženi u ranije pripremljenom dokumentu.

Mnogi predsednici i premijeri su u svom nastupu u sredu izneli veoma različite vizije o tome kakav sporazum treba da bude sklopljen na ovom samitu. Radna grupa samita objavila je da nema napretka u vezi sa pitanjem smanjenja emisija štetnih gasova u zemljama u razvoju.

Afričke države i dalje insistiraju da treba da dobiju finansijsku pomoć za borbu protiv klimatskih promena. Zemlje u razvoju zatražile su održavanje posebne rasprave o ovim pitanjima, a Danska je, kao predsedavajuća, pokušala da izbegne raspravu, kako bi mogli da počnu govori svetskih lidera.

Još nema dogovora na pomolu

Danski premijer Lars Loke Rasmusen rekao je delegatima da će rasprava o novim predlozima početi u odvojenoj sali. Grupa 77, koja okuplja zemalje u razvoju, i Kina saopštili su da je to neprihvatljivo i zatražile da se pregovara o tekstu koji je nastao tokom pregovora vođenih u poslednjih godinu dana. Novi danski predlozi o budućem klimatskom paktu pokazani su nekolicini delegata, ali su onda povučeni.

U ovom trenutku delegati još čekaju u holu konferencijske sale, bez informacija o tome šta se tačno dešava na samitu.

2024 © - Vesti online