Petak 22.07.2011.
09:08 >> 20:50h
Beta

Hadžić u Sheveningenu

 

 

Specijalni izveštač iz Haga javlja da su nekoliko minuta posle 16 sati u zgradu pritvora u Sheveningenu ušla dva blindirana automobila, u kojima su se "na blic" videli samo ljudi u maskirnim uniformama.

Optužnicom mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka. Streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991, jedan je od najtežih zločina za koje je optužen Hadžić.

 

Tribunal je već odredio i pretresno veće za suđenje Hadžiću, u kojem će biti sudije Barton Hol sa Bahama, Gij Delvoa  iz Belgije i Antoan Mindua iz Konga.

Tribunal je, potom, potvrdio da je Hadžić "u nadležnosti" Suda.

"Optuženik Goran Hadžić smešten je u pritvorsku jedinicu Tribunala", rekla je za beogradske agencije portparolka suda Nerma Jelačić.

Prema proceduri, Hadžić će prva 24 sata provesti odvojen od 37 ostalih pritvorenika, a potom biti raspoređen u jedno od tri pritvorska krila.

Hadžić bi, kako pravila suda nalažu, prvi put pred sudiju trebalo da bude izveden u roku od 48 sati po dolasku u pritvor, što znači da će se to, zbog vikenda, verovatno desiti u ponedeljak.

Hadžić je, posle sedmogodišnjeg skrivanja, uhapšen prekjuče na Fruškoj gori. Po pravilima Tribunala, Hadžić će početkom iduće nedelje biti izveden pred sudiju O-Gon Kvona da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Fila: Hadžića će braniti advokat Petrović

 

Hadžića će u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom zastupati advokat Vlada Petrović iz "Kancelarije Fila", rekao je večeras Toma Fila.

 

Fila, koji je zastupao Hadžića pred Specijalnim sudom u Beogradu, rekao je agenciji Beta da će Hadžića u Hagu braniti neko iz njegove kancelarije, ali da će na prvom pojavljivanju to biti Petrović.

 

"Braniće ga neko iz moje kancelarije. Možda i ja neko vreme, ali ima nas nekoliko. Videćemo za kasnije", rekao je Fila.


Poslednji haški optuženik, Goran Hadžić, najpre je u petak ujutru napustio zgradu Sepcijalnog suda u koloni automobila koja je izašla iz Suda, zaputivši se u Novi Sad. Hadžić je, u pratnji, stigao u 10.15 pred porodičnu kuću u novosadskom naselju Telep.

Pripadnici Žandarmerije blokirali su ulicu u kojoj je ta kuća, koju je Hadžić napustio 2004. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica.

Kako agencija Beta saznaje, Hadžiću je bilo omogućeno da u Novom Sadu poseti bolesnu majku, trudnu ćerku i očev grob na Kameničkom groblju. Njega su u toku jutra posetile ljubavnica i vanbračna ćerka koje su došle su nešto pre osam časova.  

 

Ministarka pravde potpisala zahtev za izručenje

Ministarka pravde Snežana Malović potpisala je u petak zahtev za izručenje poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića, čime je omogućen njegov transfer u pritvor Tribunala.

Hadžićeva odbrana ranije danas je potpisala izjavu kojom se odriče prava na žalbu na izručenje.

2024 © - Vesti online