Petak 22.07.2011.
05:48
Blic

Vlada ometa vraćanje imovine crkvama

Patrijaršija u Beogradu
 

Od decembra prošle godine, od kada Direkcija za restituciju nema direktora, nijedno rešenje po zahtevu crkava i verskih zajednica za vraćanje oduzete imovine posle 1945. godine nije doneto.


- Čak i odluke koje su rešene u našu korist nije moguće sprovesti jer nema ko da ih potpiše - rekao je episkop bački Irinej i dodao da iako postojeći zakon predviđa i novčano obeštećenje i supstituciju, nijedno od ta dva oblika obeštećenja do sada nisu primenjena.
 

Za njega je paradoksalna i činjenica da Vlada Srbije najavljuje donošenje opšteg zakona o restituciji, a ne primenjuje ni važeći Zakon o crkvama.
 

- Taj zakon se priprema na dosta misteriozan način, u toku leta i bez javne rasprave. Do sada je bilo 24 verzije zakona o restituciji, od kojih nijednu nikada niko nije video u javnosti - rekao je Irinej.

Njega su, kako kaže, dodatno zabrinule izjave potpredsednika Vlade Božidara Đelića da Srbija ekonomski ne može da izdrži restituciju i da će bankrotirati ako bude vraćala imovinu.

- To se do sada nije desilo nijednoj zemlji, tako da Đelić ovim izjavama svesno ili nesvesno obmanjuje i uznemirava javnost jer to nije istinito - upozorio je Irinej.

2024 © - Vesti online