Četvrtak 21.07.2011.
23:51
Vestionline

Ponovo suđenje Mladićevim jatacima

Prvostepena presuda je ukinuta i u delu kojim je odbijena optužba prema Saši Badnjaru, Ratku Vučetiću, Tatjani Janjušević, Bojani Vasković, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici da su izvršili navedeno krivično delo i predmet u tom delu vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

Ratko Mladić

Prvostepena presuda je potvrđena u osuđujućem delu prema Blagoju Govedarici, kojom je oglašen krivim da je izvršio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i kojom mu je izrečena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci i kojom je određeno da se ova kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine od pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.


Okrivljenima je optužnicom stavljeno na teret da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Ratku Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Haški tribunal izdao naloge za njegovo hapšenje i izručenje zbog podignute optužnice kojom mu se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

2024 © - Vesti online