Petak 23.10.2009.
08:31
Tanjug

Incko: Neophodna sloga svih naroda BiH

"Neslaganja postoje. To je činjenica. Za mene je ključno pitanje da li postoji politička volja da se nađe kompromis. To će se pokazati u narednom periodu. Ja mislim da bi na sledećim izborima trebalo dati podršku onima koji se zalažu za dogovor i kompromis", rekao je Incko u intervjuu za "Politiku".

Incko je istakao da "građani BiH treba jasno da koriste svoja ovlašćenja i kažu šta misle o svojim političarima na sledećim izborima", ocenivši da je "strah od gubitka pozicije jedino što motiviše ogromnu većinu političara".

"U tom smislu i građani imaju bonska ovlašćenja. I oni mogu i moraju da menjaju stvari. Kompromis je princip na kojem funkcioniše EU. Kako mislite da bi se, inače, 27 zemalja članica EU moglo dogovoriti o određenom pitanju. Zato će i političari BiH morati da prave kompromis", kazao je Incko.

On je rekao da su se "bosanskohercegovački politički lideri u Butmiru složili da nastave dijalog", što je za njega "dobra vest".

"Međunarodna zajednica je tek na ovom sastanku stavila na sto konkretne dokumente u vezi sa ustavnim promenama i imovinom. Potrebno je raditi dalje i videti kako se može doći do kompromisa", naglasio je izaslanik EU.

On je istakao da "uspeh procesa ne znači samo funkcionalniju državu, nego znači i to da će BiH napraviti korak dalje na putu ka Evropskoj uniji".

"Nadam se da će lideri shvatiti koliko je to važno i značajno za budućnost zemlje. Uveren sam da je to i želja velike većine građana BiH. Upravo zbog njih i njihove dobrobiti svi moramo udvostručiti napore kako bi ovaj proces uspeo''.

''Krajnje je vreme da političari prestanu misliti samo na izbore. Stvari moraju gledati šire i dublje", kazao je Incko navodeći da će "političarima suditi istorija, i odgovaraće pred svojom decom u slučaju neuspeha".
 

2024 © - Vesti online