Sreda 20.07.2011.
06:10
Beta

Artmanova plaća kaznu od 7.000 evra

Kriva: Florans Artman

Ona je kažnjena jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Apelaciono veće odbacilo je u potpunosti žalbu Florans Artman na prvostepenu presudu, koju joj je Tribunal izrekao u septembru 2009.

Artmanova će kaznu morati da plati u dve rate – prvu do 18. avgusta i drugu do 19. septembra.

Ona je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.

U knjizi "Mir i kazna" i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu", koji je objavio Bosanski institut, Artmanova je, posle odlaska sa dužnosti, tvrdila da su sudsko i žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti SRJ da zapisnici Vrhovnog saveta odbrane na suđenju Miloševiću imaju poverljiv status radi zaštite nacionalnih interesa SRJ.

Zvanični Beograd je, po Florans Artman, kasnije to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog navodnog genocida.

Artman je u knjizi - napominjući da su "poverljive" - citirala dve odluke kojim je apelaciono veće Tribunala odbilo da na zahtev Tužilaštva skine oznaku poverljivosti sa delova zapisnika VSO.

Ona je ocenila da zahvaljujući tim odlukama žalbenog veća Tribunala "informacije o direktnoj umešanosti Srbije u rat u Bosni i pokolje u Srebrenici ostaju nedostupne Međunarodnom sudu pravde i javnosti".

Međunarodni sud pravde je u presudi, izrečenoj u februaru 2006, SRJ proglasio odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid.

Tribunal je Artmanovu za nepoštovanje suda optužio u avgustu 2007, suđenje je bilo u junu i julu 2009, a prvostepena presuda je izrečena u septembru te godine.

2024 © - Vesti online