Ponedeljak 18.07.2011.
20:18
Beta

Stefanović: Blizu dogovor o katastru i diplomama

Pregovaračke strane: Borko Stefanović i Edita Tahiri
 

"Pitanja katastra i univerzitetskih diploma su pred zključenjem. Teža su pitanja Telekoma i carinskih pečata", rekao je Stefanović televiziji Avala i ponovio da je cilj srpskih vlasti da se olakša život građana na Kosovu i Metohiji.

"Dugovi za struju na dnevnom redu dijaloga"

Naredna runda razgovora u dijalogu Prištine i Beograda obuhvatiće i dugove žitelja severnog Kosova prema Kosovskoj elektro-energetskoj korporaciji od 1999. godine do
danas, ponovila je šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri. Tahiri je, kako prenosi Radio Kosovo, rekla da Priština smatra da dugovanja za struju treba pokriti, bez obzira na to što deo potrošaca na severu smatra da ne treba da plati te dugove.

"Od značaja je da nađemo rešenje za ovo pitanje", kazala je ona.

Upitan o izjavi odlazećeg nemačkog ambasadora na Kosovu Ditera Štajnbaha da će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u Evropsku uniju, on je rekao da je to "individualno mišljenje odlazećeg ambasadora".

Stefanović je rekao da Srbija želi da "reguliše odnos" sa kosovskim Albancima, ali je ponovio da država Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Stefanović je negirao i tvrdnje šefa prištinske delegacije Edite Tahiri da će se na novoj rundi u sredu razgovarati o dugovima građana severa Kosova Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji za struju.

"Nikakva dugovanja neće biti tema pregovora", rekao je Stefanović i naveo da bi otvaranje tog pitanja neumitno vodilo razgovorima o povratku imovine srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji.

Šesta runda pregovora zakazana je za sredu, U prethodnoj rundi timovi Beograda i Prištine uspeli su da dođu do prvih rezultata i da se se dogovore o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga.

Dijalog Beograda i Prišine počeo je 8. marta i vodi se uz posredovanje EU.

2024 © - Vesti online