Utorak 19.07.2011.
08:00
Vestionline

Koje boje automobila će biti u trendu?

u budućnosti će dominirati boje koje iskazuju individualnost

Pod sloganom "Približite se" međunarodni tim dizajnera BASF-a predstavio je izveštaj o globalnim tendencijama, u kome su prognozirane boje automobila budućnosti, a obeležiće ih individualizam i želja za razlikovanjem.

Tako će biti aktuelne boje koje znače nešto novo ili jedinstveno - bež i sivo-bež, iako su mogući i tonovi boje kajsije i roze, a posebno će biti aktuelne različite nijanse zlatne boje, koje mogu mogu da se približe crvenkastozlatnoj.

Nova ekološka svest biće predstvljena zemljanim tonovima, pa se u regionu nastavlja sa tendencijom ka braon nijansama. Taj trend se oslikava u boji indiga, mente ili prljavo beloj.

Sliku društva u Evropi karakterišu migracije, raznolikost i kulturni identitet, koje prati jedna nova vrsta boja. Počevši od različitih nijansi braon sa efektima koji evociraju na dom i korene, tendencija se kreće i ka egzotičnim i smelim, brilijantnim bojama, kao što su žuta, ljubičasta i smaragdna.

Eksperti iz Azije, Severne Amerike i Evrope, zahvaljujući tesnoj saradnji, dobijaju saznanja o regionalnim ali i globalnim trendovima, pri čemu se uzima u obzir da ljudi iz različitih regiona, imaju različite percepcije boja, pod uticajem kulture.

Početkom 2005. godine, dizajneri BASF-a uspešno su predvideli da će danas glavni trend biti automobili u braon i beloj boji, koji se sve češće mogu da videti na evropskim putevima.

U Nemačkoj je procenat novoregistrovanih belih automobila 2010. godine dostigao skoro 12 procenata, a braon automobila oko šest, dok je 2009. godine reistovano ispod dva odsto vozila braon boje.

2024 © - Vesti online