Petak 23.10.2009.
06:11
Tanjug

Insulin produženog dejstva - najbolji!

U istraživanju, koje je sponzorisala farmaceutska kompanija "Novo nordisk", pokazalo se da se insulinom produženog dejstva "levemir", datim pred spavanje, ili injekcijama "novorapid" insulina tri puta dnevno pre obroka, postiže najbolja kontrola šećera u krvi kod pacijenata kojima samo pilule nisu dovoljne.


Rezultati ovako lečenih pacijenata su poređeni sa rezultatima onih koji su dva puta dnevno dobijali injekciju insulina "novomiks 30" i uzimali tablete "metformina" i "sulfoniluree".

Tim Oksfordskog centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam je tokom tri godine pratio 708 pacijenata obolelih od dijabetesa 2. Tokom tog perioda, kod 68 do 82 odsto pacijenata se pokazala potreba za još jednom vrstom insulina da bi se nivo šećera u krvi održavao na poželjnom nivou.


Insulin produženog dejstva pomogao je kod 45 odsto ispitanika, dok je samo 32 odsto onih koji su dobijali injekcije "novomiksa 30" dva puta dnevno ostvarilo dobru kontrolu šećera.


Takođe je utvrđeno da su pacijenti koji su dobijali tri injekcije insulina dnevno bili skloniji debljanju i čak više od tri puta izloženiji riziku suviše velikog pada šećera, u poređenju s onima koji su dobijali insulin produženog dejstva.


Kod pacijenata koji su dobijali injekcije insulina dva puta dnevno, potencijalno opasni slučajevi hipoglikemije bili su gotovo dva puta češći nego kod onih na insulinu produženog dejstva.

2024 © - Vesti online