Nedelja 17.07.2011.
10:18
Vestionline

Manje saobraćajnih nesreća, više poginulih

U saobraćajnim nesrećama u prvih šest meseci ove godine poginula je 281 osoba, dok je u istom vremenskom intervalu 2010. stradao 251 učesnik u saobraćaju.

Od januara do juna 2011. godine, takođe, povećan je i broj povređenih u odnosnu na isti period prošle godine, saopštio je MUP Srbije. Podaci o stanju bezbednosti u saobraćaju pokazuju da je za prvih šest meseci ove godine povređeno 8.551 osoba, od kojih je 1.619 teže, a 6.932 lakše povređeno.

U odnosu na isti period prošle godine, stradalo je 30 osoba više

U odnosu na isti period prošle godine i broj povređenih je veći za 9,3 odsto, navode u MUP-u, dodajući da je u tom periodu 2010. godine teže povređeno 1.547, a lakše 6.277 osoba.

Na pogoršanje bezbednosti nedavno je ukazala i Agencija za bezbednost saobraćaja upozorivši da je u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period lane povećan broj stradalih pešaka na teritoriji Beograda, ali i Južno-banatskog, Južno-bačkog, Mačvanskog, Moravičkog i Raškog okruga.

Od početka godine, u saobraćajnim nezgodama širom Srbije poginula su 82 pešaka, dok je 1.191 povređeno, saopštila je Agencija, istakavši da je više od 40 odsto poginulih starije od 65 godina.

Upozorivši da pešaci najviše stradaju na ulicama i putevima naselja, Agencija je pozvala organe lokalne samouprave da formiraju lokalna tela za bezbednost saobraćaja.

Formiranje ovih tela predviđeno je novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, podsećaju iz Agencije uz poziv lokalnim vlastima da se u znatno većoj meri uključe u rešavanje problema bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama u njihovoj nadležnosti.

Uz napomenu da su pešaci najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, a posebno oni stariji, Agencija je apelovala i na svest i odgovornost vozača.

Sami pešaci upozoreni su da je njihovo stradanje ove godine najviše povećano i da, "naselje jeste njihova teritorija", ali se kao učesnici u saobraćaju "moraju ponašati po određenim pravilima."

2024 © - Vesti online