Nedelja 17.07.2011.
02:48
Beta

Srđan Karanović otvorio Palićki festival

Karanović je večeras imao čast da primi i festivalsku nagradu za doprinos evropskom filmu "Aleksandar Lifka", koju mu je uručila članica Saveta Festivala evropskog filma, glumica Mira Banjac.

"Veliko mi je zadovoljstvo što primam ovu nagradu i što se to događa u ovom gradu, tim pre što ona nosi ime Aleksandra Lifke, osnivača prvog pravog bioskopa na ovim prostorima", rekao je Karanović.

Srđan Karanović

Reditelj filmova "Petrijin venac", "Miris poljskog cveća", "Nešto između", "Za sada bez dobrog naslova", "Virdžina", "Besa", kultne serije "Grlom u jagode" i mnogih drugih ostvarenja rekao je da se nada da će tokom narednih godina Subotica dobiti "pravi električni bioskop", kakav taj grad i obližnji Palić zaslužuju.

Na večerašnjoj svečanosti publici su se obratili i ministar kulture Srbije Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Marković je istakao da je finansijska podrška države festivalu ove godine stigla na vreme i kao osnovni razlog za to naveo činjenicu da on okuplja brojne gledaoce koji, kao poreski obveznici, plaćaju njegovo održavanje.

Radoslav Petković je istakao da je pokrajinskim vlastima posebno važna regionalna dimenzija Festivala evropskog filma i dodao da je njegova vrednost u tome što prikazuje različita viđenja sveta.

"Nismo svesni da je film mlada umetnost među umetnostima, jer smo svi odrasli uz film, i nismo svesni koliko je on uticao na naše viđenje sveta. Ovaj festival već godinama uspešno prikazuje ta različita viđenja sveta", rekao je Petković.

Saša Vučinić je sa zadovoljstvom podsetio da je od ovog leta, nakon dugogodišnjih najava, konačno osposobljena bioskopska sala na palićkoj Velikoj terasi, u kojoj će biti prikazivan jedan od festivalskih programa - "Mladi duh Evrope".

Vučinić je obećao da će do 20. rođendana Festival evropskog filma biti održavan na "jednom potpuno novom i lepšem Paliću".

Glavni takmičarski program festivala otvoren je večeras projekcijom filma "Dobrodošli u Nemačku" turske rediteljke Jasemin Šamdereli, a nakon njega prikazuje se i film "Soba za samoubistvo" poljskog reditelja Jana Komase.

U glavnom takmičarskom programu 18. palićkog festivala biće prikazano još 12 ostvarenja, među kojima su i dva domaća - "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića i "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića.

Najboljim filmovima u Glavnom takmičarskom programu biće dodeljeni Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije "Paralele i sudari".

Filmski program obuhvata i selekciju "Mladi duh Evrope", cikluse novog poljskog i mađarskog filma i ekoloških dokumentaraca, dečji program i ciklus "Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?", kao i omaž programe dobitnicima festivalskih nagrada "Aleksandar Lifka" i "Andergraund spirit".

Gost festivala tokom naredne sedmice biće i kultni hrvatski reditelj Lordan Zafranović, kome će 19. jula takođe biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka".

2024 © - Vesti online