Subota 16.07.2011.
01:55
D. Lukić - Vesti

Mardok podmitio i britansku vladu

Ko je čija igračka?: Kariketure Dejvida Kamerona i Ruperta Mardoka

U centru skandala je medijska imperija američkog magnata australijskog porekla, Ruperta Mardoka, nakon otkrića da je njegova štampa već osam godina tajno i nezakonito "skidala" sa telefona detalje iz privatnog života građana, a policija i pored dovoljno signala nije ništa preduzimala.


Pod pritiskom ogorčene javnosti Mardok je prošle sedmice morao da obustavi izdavanje svog glasila iz srca afere, tabloida "Njuz of d vorld" (tri miliona tiraž) nakon 168 godina od kako list izlazi.

U Britaniji Mardokov sistem Pres internešenel, britanski ogranak njegove globalne medijske imperije Njuz korporejšen, drži u vlasništvu ključna izdanja - najtiražniji dnevnik, tabloid "San" (4 miliona tiraž), "Sanov" nedeljnik, posrnuli "Njuz of d vorld", najuticajniji ozbiljni list širokog formata,"Tajms" i njegovo nedeljno izdanje "Sandej tajms".


Neposredno pred izbijanje skandala, Mardok je ušao u proces kupovine ostatka vlasništva u TV gigantu B Skaj B, gde je do sada imao 39 odsto udela. Međutim, morao je da se povuče posle eksplozije skandala prisluškivanja u kome je već pohapšena cela serija njegovih novinara i urednika.


U najnovijem razvoju afere, specijalni komitet Parlamenta pozvao je Mardoka i izvršnog direktora Pres internešenela, Samantu Bruks na saslušanje o špijuniranju građana. Mardok je Amerikanac i veliko je pitanje da li će prihvatiti poziv na rešetanje u Vestminsteru.


Istraga koju je najavio premijer Dejvid Kameron već je i sama predmet velikih sumnji.

Kako će oni koji su uvek nastojali da budu u milosti medijskog magnata i dobijali izbore kada bi ih njegova štampa podržavala, sada ispitivati kriminalnu delatnost svog saveznika i prijatelja kome su toliko dužni? Kako će policija čiji su ljudi primali mito da Mardokovim novinarima isporučuju golicave detalje iz privatnog života ljudi, ispitivati korupciju u vlastitioj kući?


BBC-jev politički urednik Nik Robertson piše da "niko živ ne može da predvidi šta još predstoji", kakav će sve kriminal još isplivati na površinu i ko će sve biti kompromitovan.

Policija, u međuvremenu, hapsi, ali ko će da hapsi policiju? "Dejli mejl" u uvodniku kaže da "ima nešto trulo u tajnim odnosima britanskih političara i štampe" i da "trag vodi sve do Dauning strita".


Afera trese i Ameriku
Afera se sada preliva i na drugu stranu Atlantika. Džej Rokfeler, demokratski senator u američkom Kongresu, traži da se ispita informacija o Mardokovom 'hekovanju" telefona žrtva svojevremenog terorističkog napada na Njujork i Vašington. Rupert Mardok kontroliše u SAD seriju glasila, među kojma "Vol strit džornal" i televiziju Foks.

Osuda svih partija

 

U parlamentarnoj debati u Velikoj Britaniji sve tri partije osudile su Mardokov upad u privatne živote građana - partijsko jedinstvo retko viđeno u novijoj istoriji Parlamenta. Slučaj je ujedno i pun ironije. Politička elita u sve tri glavne partije bila je i saradnik i igračka u rukama Mardoka i njegovih moćnih glasila.


Istragu pokrenuo i FBI

 

FBI je pokrenuo istragu povodom optužbi da je kompanija Ruperta Mardoka Njuz korp pokušavala da prisluškuje telefone žrtava 11. septembra. Tako će posle skandala u vezi sa priskluškivanjem telefona u Velikoj Britaniji, istraga protiv medijskog magnata biti pokrenuta i u SAD.

 

Sumnju da su zaposleni Mardokove Njuz korporacije prisluškivali telefonske razgovore žrtava terorističkog napada na Svetski trgovinski centar pokrenuo je britanski "Dejli miror".


Zabrinutost za ceo slučaj izrazili su pojedini članovi Kongresa, što je bilo dovoljno da FBI započne preliminarnu istragu.

2024 © - Vesti online