Petak 15.07.2011.
20:16
Beta

Tuđman: Odgovaraću Karadžiću ako moram

Miroslav Tuđman
 

"Ako je to obavezujući nalog, onda nemam izbora i moraću da se odazovem. Ja o tome mogu za sada samo reći da sam bio šef službe koja je prikupljala informacije iz inostranstva, a nije kontrolisala delatnost ni hrvatskih institucija ni hrvatskih građana", rekao je Miroslav Tuđman, sin bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, prenosi Hina.


Tuđman je, međutim, rekao da još nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje o tome.


Haški tribunal u četvrtak je posebnim nalogom obavezao bivšeg šefa hrvatske obaveštajne sluzbe (HIS) Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane Radovana Karadžića, čime je usvojen zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, 1992-95.


Miroslav Tuđman je, inače, istakao da preptostavlja da će se Karadžić "držati teze da su SAD učestvovale u naoružavanju Muslimana, a mi da smo propuštali oružje koje je završilo u Srebrenici".


Ako se Tuđman ne odazove obavezujućem nalogu, Tribunal bi protiv njega mogao da pokrene postupak za nepoštovanje suda. Kazna za nepoštovanje suda je do sedam godina zatvora ili do 100.000 evra, ili obe.

2024 © - Vesti online