Petak 15.07.2011.
14:48
Vestionline

Zašto je u Beogradu najbolji provod?

Beograd: Grad koji živi cele noći

Anketa koju je objavila Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, pokazuje da Beograd zabava i noćni život, po kojima je nadaleko poznat, čine evropskom metropolom, a glavno obeležje prestonice su otvorenost i prijateljski odnos njenih stanovnika.

I najpoznatiji svetski turistički vodič “Lonely Planet“ svojevremeno je objavio listu svetskih gradova po raznovrsnosti i ponudi “noćnog života i zabave“. Na prvom mestu je Beograd!

Glavni grad Srbije nalazi se na vrhu lestvice raznovrsnog noćnog života, posebno zbog "bogate ponude restorana, barova i klubova u Skadarliji, kao i na dunavskim i savskim splavovima, ali i zbog entuzijazma samog stanovništva koji doprinosi toj zabavi".

Beograd je bez premca među gradovima u regionu kada je u pitanju provod. Potpuno je nebitno da li volite elektronsku muziku, narodnjake, klupske svirke, rok, pop, haus... Svakako će se za vas i vaše prijatelje naći mesto na kome možete da se provedete do ranih jutarnjih sati.

Beogradska noć za strani i domaći džet set

I mnoge svetske poznate ličnosti, glumci, režiseri, sportisti, političari nisu mogli da odole čarima noćnog života prestonice Srbije. Kad god bi se našli u Beogradu, nagovarali bi svoje domaćine da ih odvedu u “čuveni“ ludi noćni provod.

Džerard Batler, poznati škotski glumac koji je bio u Beogradu zbog snimanja filma “Koriolan“ Rejfa Fajnsa, uživao je u beogradskim noćnim klubovima, a mnoge lokalne devojke su se hvalile kako su ga upecale.

Fajns je, s druge strane, više uživao u kafanama u Skadarliji, gde je, prema sopstvenom priznanju, ispijao rakiju dunjevaču.

Nedavno je film u Beogradu snimao i Džon Kjuzak koga su sa noćnim životom prestonice upoznali braća Sergej i Bane Trifunović, a čarima noćnog života nije odolela ni holivudska zvezda Edrijen Brodi za vreme snimanja filma “Braća Blum“.

Pored filmskih zvezda, Beograd je sve češće domaćin poznatih svetskih muzičara. Madona, Roling Stonsi, Rijana, Šakira, Metalika, AC/DC... dodatno su začinili život prestonice. I dok većina njih vrlo retko napušta svoje hotele na turnejama, pojedini se odvaže da se oprobaju u lokalnom noćnom životu. Tako su se članovi kultnog britanskog sastava “Polis“, Endi Samers i Stjuart Koplend, ali ne i Sting, zabavljali na Blek pantersima na Adi.

Članovi sastava “Tiveri korporejšn“ su izabrali nešto urbaniju opciju, pa su se uoči svog koncerta ludo provodili u “Blou ap“ baru, opet u društvu, čini se neizbežnog, Sergeja Trifunovića, dok se Džamirokvaj posle svog nastupa na Sajmu 2005. godine, družio sa fanovima na after-partiju na Kalemegdanu.

Splavovima na Dunavu i Savi nije odoleo ni ekscentrični britanski muzičar Boj Džordž za koga se može reći da je već redovni posetilac srpske prestonice.

I novi svetski teniski broj jedan, Novak Đoković, proslavio je titulu na Vimbldonu, na splavu “Fristajler“, nastavljajući tradiciju proslava titula na splavovima koju su uspostavili fudbaleri, košarkaši, vaterpolisti i odbojkaši.

Beograd leti živi na rekama

Sa promenom vremena i Beograd menja svoj ritam. Iako je noćni život veoma aktivan i zimi - uprkos snegu, ledu i minusu - atmosfera u gradu sa prolećem postaje potpuno drugačija. Bašte restorana i kafića postaju okupirane gostima, dok klubovi zatvaraju svoje prostorije do kraja leta, ili se iz raznih beogradskih podruma sele na reke. Tako se “Plastik“ tradicionalno seli na levu obalu Save, u splav “Plastik lajt“, dok se “Blou ap“ bar iz prometnog Bulevara Despota Stefana premešta na istoimeni brod na Ušću.

Na beogradskim rekama za svačiji muzički ukus postoji ponešto tako da niko neće biti uskraćen za lud provod do zore, a najluđe je, kažu, na Dunavu, uz hotel “Jugoslavija“.

Zagarantovano lud provod: Splav H2O

Duž obale poređani su najatraktivniji beogradski splavovi koji privlače najveći broj kako domaćih, tako i stranih gostiju koji uglavnom uživaju uz zvuke narodne muzike.

Među splavovima koji se izdvajaju je svakakao “H2O“ koji radi od utorka do subote. Utorkom publiku zabavlja Ana Kokić; sredom Dženan Lončarević, četvrkom su koncerti pop izvođača (Željko Vasić, Saša Kovačević, Vlado Georgiev, Parni valjak), petkom gostovanja svetskih di-džejeva, a subotom di-džej Hausmajstori.

Ništa manje zanimljivo nije ni na obližnjem “Blejvoču“. Poznat po živoj muzici, “Blejvoč“ je jedno od najposećenijih mesta, kako za dnevni, tako i za noćni život. Svojom veličinom, izgledom i kvalitetom usluge privlači veliki broj domaćih i stranih posetilaca. Četvrtkom na “Blejvoču“ nastupa atraktivna Mia Borisavljević, petkom Milena Ćeranić i Ćemo, nedeljom Marina Tadić i Miloš Radovanović, a utorkom Danijela Trkulja, Nemanja Stevanović i Marina Visković.

Uvek luda atmosfera: Blejvoč

Zabavu u sličnom fazonu možete nastaviti i na “Akapulku“. Ovaj splav postoji više od 10 godina i za sve to vreme nije nimalo izgubio na šmeku. Ima program svih sedam dana u nedelji, pa uvek predstavlja pravi izbor za izlazak. Ponedeljkom nastupaju Željko Šašić i Кеnguri, utorkom Folk haus bend, sredom Ivana Selakov, četvrtkom Luis, petkom Marko Žujović, subotom bojan Jeftić i Silver bend, a nedeljom Marina Visković i Nenad Jovanović.

Ukoliko su vam bliži Sava, Sajam i Ada, najbolji izbor bi mogao da predstavlja splav “Ambis“. U blizini Bulevara Vojvode Mišića, “Ambis“ je prava poslastica za fanove druženja na reci. Na splavu je prava muzička kombinacija jer ima i narodnjaka, R&B muzike i hip-hopa. Vip galerija, igračice i zanimljiv program glavni su aduti ovog kluba na vodi, a što je najvažnije radi utorkom, sredom, petkom, subotom i nedeljom.

U blizni Sajma se nalazi i “Incident“ (nekadašnja “Pirana“) – pravo mesto ukoliko imate želju da se zabavljate i opustite uz kombinaciju narodnjaka i eks-Ju zabavnjaka. Zanimljivo ime splavić je dobio po istoimenoj pesmi Tanje Savić, ali ekipa koja vodi “Incident“ kaže da tu ipak nema problema.

Četvrtkom pevaju Saša Kapor i Nadežda Bilić (zvezde Granda), petkom nastupa Stevan Anđelković i ponovo Nadežda Bilić, a subotom Milenijum bend.

Sve popularnija destinacija za letnji provod postaje i Ada Ciganlija. Ovog leta u centru pažnje je klub “Tajm aut“, smešten na makiškoj strani Ade, gde su prethodnih nedelja već nastupale zvezde poput Jelene Karleuše ili Ljube Aličića. Pored ekskluzivnih gostiju, u “Tajm autu“ redovno nastupaju Slavica Ćuktareš, Mia Borisavljević, Toca Superstar, Marina Tadić....

Za malo alternativniji zvuk (haus, hip-hop, R&B, pop, rok....) rezervisana je novobeogradska obala Save.

Centralno mesto, između Tramvajskog mosta i Gazele, zauzima splav “Fristajler“ . Žurke u ovom klubu se odvijaju gotovo cele nedelje - utorak je rezervisan za muziku devedesetih, sreda za R&B, četvrtak za disko-haus, petkom strani di-džejevi puštaju komercijalni haus, subotom di-džej pult preuzimaju Mirko i Miks, a nedeljom se održava tradicionalna pena-žurka.

U neposrednom komšiluku se nalazi “Plastik lajt“ na kom se može čuti odlična eletronska muzika. Četvrtak je rezervisan za sve ljubitelje retro zvuka, muzike osamdesetih i devedesetih, petak za meš-ap, a subota za mejnstrim zvuk. Posetioce “Plastika“ i ove letnje sezone zabavljaju najbolji di-džejevi tog kluba: Ike, Prema, Mi-Haj-Lou, Mirko, Miks i MKDSL. Nedavno je upravo na ovom splavu nastupio i Endi Flečer, član čuvenog sastava Dipeš moud.

U blizni ćete naći i jedno od kultnih mesta za beogradske klabere - splav “Saund“. Kao i prethodnih godina ekipa sa “Saunda“ obećava dobar muzički program naročito za ljubitelje klupskog elektrohausa.

Rokersko mesto: Ateist rep na "Povetarcu"

Reka nije rezervisana samo za klabere, pa tako i ljubitelji rokenrola imaju svoj kutak “Povetarac“, prvi komšija “Plastik lajta“. Reč je zapravo o brodu na kom ćete da osetite autentični povetarac sa Save tokom celog dana, ali večernje žurke i svirke su ono glavno. Brod radi svih sedam dana u nedelji, a pored žurki kada muziku puštaju brojni di-džejevi, posetioce očekuju i svirke brojnih lokalnih, ali i regionalnih bendova.

Ukoliko niste za lud provod na splavovima, ništa manje zanimljivo nije ni u kafanama u Skadarliji i na Gardošu/Zemunskom keju (“Burence“, “Ona a ne neka druga“, “Danubius“, “Galeb“, “Terca“, “Majčina“, “Beli zec“, “Koleba“). Odlična hrana, domaće vino i rakija, živa starogradska i narodna muzika, uz odlično društvo – mogu biti pravi izbor za kvalitetan noćni provod. Ako ste pak više ljubitelj kafića, prošetajte Ulicom Strahinjića bana ili Obilićevim vencom, sigurno nećete pogrešiti.

Ni tu se priča o beogradskom noćnom životu ne završava jer grad na ušću dve reke krije brojna iznenađenja. Tako da ukoliko odlučite da zaronite u noćni život prestonice, budite spremni da jutra dočekate na potpuno neočekivanim mestima – skrivenim klubovima, privatnim žurkama u stanu nekoga koga ste prvi put upoznali te večeri, ili na zidiću Kalemegdana, posmatrajući izlazak sunca uz uskoro praznu flašu vina.

2024 © - Vesti online