Petak 15.07.2011.
17:12
Vestionline

Bubreg za 10, plućno krilo za 40 hiljada evra

Na crnom tržištu bubreg košta deset, a plućno krilo 40 hiljada evra
 


Istraživanje je tako pokazalo da je ilegalna trgovina ljudskim organima u Rumuniji i dalje moguća, i pored činjenice da je zemlja 2006. godine transplantacije regulisala po pravilima EU, i da se radi o krivičnom delu za koje se odlazi u zatvor.


U najvećem centru za transplantaciju Rumunije, bolnici "Fundemi" u Bukureštu, prema pisanju lista, potencijalni donatori čekaju u hodnicima na zainteresovane "kupce" i to toleriše osoblje.

Osobe koje su spremne da prodaju svoje organe su, kako dodaje dnevnik, pretežno Romi, a cena za jedan bubreg iznosi oko 10.000 do 15.000 evra, a za polovinu jetre oko 13.000 evra.

Novinarke su došle do podataka tako što su preko oglasa došle do jednog 39-ogodišnjaka, koji nudi svoj bubreg i jedno plućno krilo na prodaju. U razgovoru oni su se dogovorili na cenu od 15.000 evra za bubreg i 40.000 evra za plućno krilo. Sa tim novcem muškarac, koji nudi svoje organe, želi da izleči povredu vilice koju je zadobio tokom jedne nesreće, i za izgradnju jedne dodatne sobe za svoju šestočlanu porodicu.

"Adevarul" ukazuje da se troškovima za organe dodaju troškovi podmićivanja osoblja u bolnici u kojoj će biti sprovedena operacija, kao i legalne troškove lečenja. Inače liste o prodaji organa vode lekari i bolničarke, dodaje dnevnik.

Jedna 34-ogodišnjak je naveo da je prošle godine prodao svoj desni bubreg za 14.500 evra, i da sada nudi na prodaju organe svoje supruge i brata.

Da bi zaobišla legalnu listu čekanja na organe, jedna osoba koja je na taj način dospela do organa, prema pisanju "Adevarulu" koje prenosi APA, platila je prošle godine u bukureštanskom centru za transplantacije "profesoru 500 evra, anestezisti 200 i bolničarkama 100 evra" mita.
 

Direktor centra za transplantaciju bubrega Fundemi Ioanel Sinesku je odbacio sve optužbe, tvrdeći da je to nemoguće i da bi onaj ko bude uhvaćen u ilegalnoj trgovini organima trebalo da zakonski odgovara.

2024 © - Vesti online