Četvrtak 14.07.2011.
19:17
Beta

Francuska slavi Dan pada Bastilje

Ceremoniji na Jelisejskim poljima prisustvovao je francuski predsednik Nikola Sarkozi, kao i desetine hiljada građana.


Parada je bila u znaku francuskih prekomorskih trupa i pariskih vatrogasaca, koji ove godine obeležavaju 200 godina rada i koji jedini, pored onih iz Marselja, imaju vojni status.
 

U spektaklu, koji se odvijao između Trijumfalne kapije i Trga Konkord, učestovala su 54 aviona, 30 helikoptera, 275 vozila, 82 motora, 241 konj i više od 5.000 ljudi. Prvi su defilovali vojnici iz francuskih prekomorskih departmana i teritorija - Antila, Gijane, Polinezije, Nove Kaledonije, Reiniona i Majota.

Gledaoci su posebno emotivno pozdravili vojnike koji su se vratili iz operacija u inostranstvu - u Avganistanu i Obali Slonovače, prilikom čijeg prolaska su, u znak poštovanja, ustali i svi prisutni na službenim tribinama. Pet francuskih vojnika je juče poginulo, a četvorica su teško ranjena u samoubilačkom bombaškom napadu u Avganistanu.

Sarkozi je, povodom tog napada, najavio hitan sastanak bezbednosnog vrha Francuske kako bi se razmotrili uslovi u kojima deluje oko 4.000 francuskih vojnika u Avganistanu u prelaznom periodu do povlačenja iz te zemlje do 2013. godine. On je, međutim, isključio mogućnost prevremenog povlačenja vojske iz Avganistana.

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmerama, jer je veća od nje samo ona u Moskvi.

Francuska slavi ovaj praznik u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.

2024 © - Vesti online