Četvrtak 14.07.2011.
12:41
Radio KiM

Krasnići razljutio Amerikance zbog Ljimaja

Privremeni predsednik parlamenta samoproklamovane republike Kosova Jakup Krasnići razljutio je Vašington odlukom da sačuva imunitet poslanicima koji su pod istragom i tako onemogući da Fatmir Ljimaj bude uhapšen.

Naljutio Amere: Jakup Krasnići

Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del, u intervjuu Glasu Amerike, srdito je reagovao na Krasnićijevu odluku, rekavši da takvim stavom predsednik kosovske skupštine izaziva međunarodnu zajednicu, ne bi li zaštitio svoje prijatelje.

Del je rekao da Krasnići ne pokazuje značajniju odgovornost za rešavanje mnogih problema i na taj način otežava Americi da se postavi kao partner. Krasnići, u pismu šefu Euleksa Gzavijeu de Marnjaku, navodi da parlament nije nadležan za pitanje imuniteta, već da vlada može da zatraži od ustavnog suda tumačenje takve odluke.

Visoki zvaničnik Tačijeve partije i nekadašnji ministar Fatmir Ljimaj optužen je za seriju ratnih zločina koje je, navodno, počinio dok je komandovao logorom u selu Klečki, kod Mališeva, gde je, prema navodima optužnice, naredio likvidaciju dvojice zarobljenih srpskih policajaca, dok je lično učestvovao u mučenju trećeg.

U jednoj od najozbiljnih akcija Euleksa, Ljimaj je uhapšen, ali je odmah pušten. Iako je bio pozivan, pred sudom se nije pojavljivao pošto kao poslanik u parlamentu uživa imunitet. Očekivalo se da će sudski postupak protiv njega početi odmah po ukidanju imuniteta, što je Krasnići dodatno odložio.

2024 © - Vesti online