Četvrtak 14.07.2011.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Balkanska sloga i nesloga (5): Nema crkve bez policije

Crnogorska crkva je karikatura: Protojerej Velibor Džomić

Kako ocenjujete stav i poteze državnih vlasti Crne Gore prema Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj u odnosu na njen pravni status, sveštenstvo i monaštvo, imovinu, bogosloviju i veronauku?

- Pitanje je složeno kao što je složena i teško razumljiva današnja Crna Gora. Očevidno je da postoji problem, a on ima više dimenzija.

U najkraćem, jedan deo državnih organa Crne Gore na čijim se rukovodećim mestima nalaze pojedinci iz Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića već odavno zloupotrebljavaju državne funkcije kako bi namerno i mimo zakona sprovodili podele i mržnju i to prvenstveno prema Mitropoliji.

Osim sveštenika Siniše Smiljića, koji je proteran iz Crne Gore na godinu dana, da li sličan progon preti drugim sveštenicima i da li je moguće rešenje njihovog statusa?
- U vašim novinama sam pročitao da je Srbija ovih dana izgubila spor u Strazburu sa pripadnikom neke verske sekte. Mislim da bi oni koji su deportovali oca Sinišu trebali da pročitaju tu presudu. Više puta sam naglasio da su skoro svi sveštenici i monasi koji nisu crnogorski državljani godinama uredno prijavljivali boravak, ali da je MUP u toku poslednje dve godine odbijao da im po zakonu izađe u susret.

Izmislili su da Mitropolija nije registrovana u policiji po komunističkom zakonu od 1977. Evidentno je da takva obaveza nije propisana tim zakonom. Mitropolija ima svojstvo pravnog lica i sva prava koja iz tog svojstva proishode, a posedujemo i bezbroj državnih akata o tome.

MUP ignoriše važeća dokumenta i rešenja sopstvene države. Oko 60 sveštenika i monaha bez crnogorskog državljanstva, a i ja sam jedan od njih, imaju legalan status. Sve drugo bi bilo nasilje.

Nije nama država šef


Zašto i kakvu to jedinstvenu crkvu u Crnoj Gori zagovara Milo Đukanović?
- Ispravili su se kasnije, pa su rekli da ne misle na crkvenu organizaciju nego na svoje simpatizere i birače kojima su uputili poruku radi prevazilaženja podela koja su veštačke. U svakom slučaju, Pravoslavna Crkva je jedna i jedinstvena, a tzv. CPP uopšte i nije crkva. Crkvena organizacija ne spada u državnu nadležnost.


Kakav odnos država ima prema tzv. CPC, odnosno sledbenicima raspopa Dedeića?
- To je, bez sumnje, zamorče režima iz jednog vremena i plod pseudoduhovnog inženjeringa. Godišnje im daju oko 90.000 evra i finansiraju tu grupicu od desetak raspopa i lažipopova. To ne može večno da traje i to će se vrlo brzo samo od sebe raspasti. Svo sveštenstvo i monaštvo je verno Crkvi, a naroda je sve više. Čak je i većina nekadašnjih liberala shvatila da je reč o karikaturalnoj organizaciji koja nema nikakve veze sa Hristom.


Gde je koren sadašnje netrpeljivosti državnih vlasti Crne Gore prema SPC?
- U ateizmu i antiteizmu nekih koji se još nisu duhovno prosvetili. Neki izgleda još uvek nisu shvatili da je Tito umro. Mi se iskreno molimo i za takve da što pre duhovno progledaju i puste pravoslavne hrišćane da Bogu daju božje, a carevo caru.

Balkanska sloga i nesloga:

 

2024 © - Vesti online