Četvrtak 14.07.2011.
01:52
Vestionline

Libija tuži Rasmusena za genocid

Od početka bombardovanja stradalo više od 1.100 Libijaca
 

Mahdžubi je izneo 10 optužbi protiv Rasmusena, među kojima su ubistvo i ranjavanje civila, uništavanje javnih zgrada i pokušaj ubistva libijskog lidera Moamera el Gadafija, preneo je AP.

Anders fog Rasmusen

Obrazloženje NATO-a za pokretanje operacije u Libiji bilo je zaštita civila, jer su libijske snage bile rešene da unište uporišta pobunjenika.

U NATO-u tvrde da su njihova meta samo vojni objekti i da izbegavaju civilne žrtve.

Rusija: UN, a ne NATO

 

Rusija neće otići na sastanak Kontakt grupe o Libiji u petak u Istanbulu, iako je pozvana, jer i dalje smatra da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jedino legitimno telo za razmatranje te krize, saopšteno je u sredu.

 

"Stav Rusije je nepromenjen: Ne idemo u tu grupu, i ne učestvujemo u njenim aktivnostima. To se odnosi i na naredni sastanak u Istanbulu", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

 

"Suština napora Kontakt grupe, ako je suditi po odlukama sa sastanaka 13. aprila u Dohi, 5. maja u Rimu i 9. juna u Abu Dabiju, jeste da pruža podršku jednoj strani u sukobu u Libiji", ukazalo je Ministarstvo.

 

"Smatramo da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je doneo odluke o Libiji, mora i dalje imati glavnu ulogu u rešavanju te krize", saopštila je ruska diplomatija.

 

Međunarodna Kontakt grupa za Libiju, osnovana u Londonu 29. marta, obuhvata sve zemlje koje učestvuju u NATO akciji protiv Gadafijeve vlade.

 

Rusija i Kina su bile uzdržane u glasanju u Savetu bezbednosti UN o Rezoluciji br. 1973 koja je omogućila intervenciju Zapada, i oštro su osudile način na koji se ta odluka sprovodi.

2024 © - Vesti online