Četvrtak 14.07.2011.
00:11
Vestionline

Dačić: Oprezno sa severom Kosova

Ivica Dačić: Priština teži da integriše sever Kosmeta
 

"Sigurno da postoji stalna težnja Prištine da sever integriše u neku svoju nezavisnu državu Kosovo. Sa druge strane postoji potreba da se odvija svakodnevni život u kojem on ne bi značio priznavanje te nove kosovske realnosti i odricanje od naše državnosti", istakao je Dačić.


Zato, svim pitanjima treba prilaziti sa velikom dozom opreza i voditi računa koje poteze povlačiti, rekao je Dačić.
 

"Trudiću se da se ovo pitanje na što bolji način reši, kako ne bi bilo posledica za stanovništvo na severu Kosova", izjavio je Dačić.
 

On je dodao da je od Evropske komisije i ljudi koji su zaduženi za Euleks zamoljeni da se ovo pitanje reši na najbolji mogući način.

"Srbiji prete tri vrste terorizma"

 

Dačić je rekao da Srbiji prete tri vrste terorizma, ali da to nisu nikakve nove informacije.

 

"Prvi je albanski terorizam koji preti da se prelije sa Kosova i Metohije, a možda i iz delova Albanije. Ta pretnja da će se preliti u neke opštine na jugu Srbije je stalna, shodno potrebama ili nekim nalozima sa strane", objasnio je Dačić.

 

Druga vrsta pretnje, ukazao je Dačić, predstavlja radikalni islam, vehabijski pokret, koji možda po obimu nema neku veliku masovnost, ali te posledice mogu da budu teške imajući u vidu da to može da bude inicijalna kapisla za neke međunacionalne sukobe u tom delu Srbije.

 

Treća vrsta su, kako je rekao, "razne ekstremističke, neonacističke ili anarhističke grupe koje bi mogle, u određenom trenutku da predstavljaju pretnju za građane Srbije". On je dodao da u poslednjih meseci nije bilo pojava terorističkih delovanja na jugu Srbije.

2024 © - Vesti online