Sreda 13.07.2011.
20:14
Beta

Srpski haker posvađao Rumuniju i Albaniju

Poslao lažnu informaciju novinskoj agenciji

Kako prenosi rumunska agencija Mediafaks, sve je navodno počelo od neproverene informacije, koju je prenela jedna italijanska novinska agencija, da je na jednom diplomatskom skupu predsednik Rumunije Trajan Basesku da rasističke izjave o Albancima.

Navodno uvredljive Baseskuove ocene na račun Albanaca juče su prvo preneli albanski mediji, a potom i mediji sa Kosova i Metohije. Potom je rumunski ambasador u Tirani pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Albanije da objasni situaciju, a Bukurešt je na to reagovao ulaganjem zvaničnog protesta.

Na kraju se otkrilo da je sve to delo jednog, navodno srpskog, hakera koji je upao na sajt novinske agencije i podmetnuo lažnu informaciju.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem je izrazilo nezadovoljstvo zbog "neobičnog ponašanja albanskog ministarstva spoljnih poslova" koje je od rumunskom ambasadora tražilo razjašnjenje.

Rumunski ambasador u Tirani je potvrdio principijelni stav Rumunije u vezi sa Kosmetom, naglasivši da je taj stav poznat svim saveznicima i partnerima u Evropskoj uniji i NATO. Stav Rumunije po tom pitanju se zasniva na osnovnim principima međunarodnog prava, precizira rumunsko minisatrstvo.

2024 © - Vesti online