Sreda 13.07.2011.
14:29
Beta

“Delezu“ odobreno preuzimanje “Maksija“

"Delezu" otvoren put za potpuno preuzimanje "Maksija"

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, narušava, niti sprečava, konkurenciju u Srbiji.

Predstavnici “Deleza“ i “Delta holdinga“, u čijem je sastavu “Delta maksi“, potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto “Delta maksija“ po ceni od 932,5 miliona evra, kao i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev “Deleza“ da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje “Delta maksija“ i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li “Delez“ tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji.

Sticanjem direktne kontrole nad “Delta maksijem“ “Delez“ bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad firmama “C market“, “Pakabeta“, “Primer C“, “TP Srbija“, “Zvezdara“, “Bel investment properti“ i “TP Stadel“.

“Delez“ je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će tržišni udeo “Deleza“ posle koncentracije biti isti kao udeo “Delta maksija“, odnosno 37,20 odsto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprečavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

2024 © - Vesti online