Sreda 13.07.2011.
14:47
Beta

Libijski pobunjenici pljačkaju po gradovima

Hjuman rajts voč upozorava da pobunjenici pljačkaju osvojene gradove

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku pozvala je u istom saopštenju pobunjeničke komandante da pripadnike svojih trupa pozovu na odgovornost zbog nanošenja štete privatnoj imovini.

Pobunjenici, koji žele da zbace libijskog vođu Moamera Gadafija, proširili su teritoriju pod svojom kontrolom na planine Nafusa, jugozapadno od glavnog grada, Tripolija. Pre toga, oni su držali najveći deo istoka zemlje, kao i zapadni primorski grad Misratu.

Pobunjenički komandanti nisu bili dostupni za komentar povodom optužni Hjuman rajts voča, ali ta organizacija tvrdi da su priznali da je do nekih zloupotreba zaista i došlo.

Rusija posrednik?


Kako prenosi beogradska “Politika“, Vašington je spreman da podrži posredničku ulogu Moskve u Libiji.


Barak Obama je juče, posle dužeg telefonskog razgovora sa Dmitrijem Medvedevom, objasnio da je podrška moguća jedino ukoliko pregovori doprinesu demokratizaciji Libije i okončaju se odlaskom sa vlasti Muamera Gadafija.


“Predsednik Obama zahvalio je predsedniku Medvedevu na posredničkim naporima koje Rusija čini u Libiji i podvukao da su SAD spremne da podrže pregovore koji bi doveli do demokratizacije ove arapske zemlje i odlaska Gadafija sa vlasti“, navodi se u saopštenju Moskve u kome se još kaže da je Obama spreman da se sretne sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

2024 © - Vesti online