Sreda 13.07.2011.
12:39
Beta

Rijaset IZ BIH traži izvinjenje Dodika

IZ BiH je Dodikovu izjavu datu bečkom dnevniku "Standard" ocenila "uznemirujućom i zastrašujućom", navodeći da je ona na tragu uverenja haške osuđenice i bivše predsednice RS Biljane Plavšić iz 1993. godine da su "muslimani genetski kvaran materijal".

U saopštenju IZ BiH dodaje se da sadašnja Dodikova izjava podseća na njegov stav iz 2008. godine da je za RS neprihvatljivo da Srbima "sude muslimani".

Milorad Dodik

"IZ BiH, koja ima obavezu da štiti prava i interese svojih vernika muslimana, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom, kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj verskoj grupi", saopštio je Rijaset IZ BiH.

Ističe se i da je "podsticanje mržnje prema više od milijardu muslimana u svetu i odricanje jednoj globalnoj verskoj zajednici da ima dobru nameru, vrhunac rasizma i fašizma".

"Mržnja prema muslimanima, koju u poslednje vreme promoviše Milorad Dodik, dovela je do najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata koji su počinile institucije RS, tj. genocida", poručuje se u saopštenju.

Rijaset IZ BIH dodaje i "dok je u celom civilizovanom svetu 11. jula odavana počast žrtvama genocida u Srebrenici i slate poruke osude genocida i dok se čuo krik 'nikad više', Milorad Dodik upravo to vreme i sećanje na taj stravični zločin koristi za podsticanje nove mržnje, nove pokolje i genocide, nastavljajući genocidnu tradiciju svojih prethodnika na čelu RS koji su osuđeni ili im se još sudi u Haškom tribunalu".

IZ BiH je od Dodika zatražila da povuče svoju izjavu datu bečkom "Standardu" od 10. jula, upozoravajući da će u protivnom od međunarodnih vladinih i nevladinih institucija i organizacija zatražiti reakciju na ove "preteće poruke".

"IZ očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, UN i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vreme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na osnovu iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage, sprečiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima", navodi se u saopštenju IZ BiH.

2024 © - Vesti online