Sreda 13.07.2011.
09:18
Vesti

Kruljcu oprostili ubistva civila!

Mladen Kruljac

On je naveo da je Kruljac u zapadnoj Slavoniji tokom hrvatske akcije Bljesak naredio svom ličnom snajperisti Tomislavu Abramoviću da ubije srpskog civila Miroslava Vučkovića koga su ugledali kako pretrčava put, bežeći u ratnom haosu tokom akcije hrvatske vojske.

Međutim, hrvatsko tužilaštvo je 2006. godine odbacilo krivičnu prijavu vojnika protiv Kruljca i Abramovića zbog ubistva civila koji je pretrčavao put pod obrazloženjem da se radilo o "uobičajenom postupanju i borbenom delovanju u ratnim operacijama".


- Za njegove zločine nad Srbima se znalo, i uprkos tome što je postojala konkretna krivična prijava njegovih vojnika, Hrvatsku nije bilo briga za zločine nad Srbima, nego je sada briga za malverzacije - rekao je Štrbac.

On je ocenio da bi Hrvatska sama sebi pomogla da je Kruljca procesuirala i osudila ga za ratne zločine, "jer on ne bi mogao da pravi nova krivična dela u mirnodopsko vreme".

Likvidacija porodice Vuković

 

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović izjavio je da se zna da je Kruljac direktno odgovoran za zločin u operaciji Bljesak kada je osam članova porodice Vuković ubijeno u njihovoj kući u selu Medari 1995. godine, te traži od glavnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića da o tome otvori istragu.

2024 © - Vesti online