Sreda 13.07.2011.
07:39
S. M. Tomić - Vesti

Balkanska sloga i nesloga (4): Krštavanje jezika frizerskim makazama

Seoski govor proglašen književnim jezikom: Dragan Šoć
 

- To govori i nedavno proterivanje sveštnika SPC, priznanje Kosova, poturanje teze da Srbi razmišljaju samo kako da pokore Crnu Goru. Situacija se može promeniti tek kad prestane lansiranje priča o iskonskom neprijateljstvu Srbije i Crne Gore, pokušaja da se crnogorski identitet temelji na antisrpstvu ida se manemo budalaština da izmišljamo jezik

Balkanska sloga i nesloga:

 

1. Srbi i Crnogorci, braća po mržnji

2. Đetići u građanskom odelu

3. Vođe i slepci

koji imamo stotinama godina, a sad ga krštavamo. Iako se izjašnjavam kao Srbin, ne opravdavam svaki potez iz Srbije, ima i tamo ljudi koji iz fotelje ne razumeju istoriju Crne Gore. S druge strane, običan narod u Crnoj Gori nije prihvatio crnogorsko priznanje Kosova i odvajanje crkve. Svako ko je intelektualno bistriji ismeva Milova četiri razreda osnovne škole i priču o crnogorskom jeziku. Kojem je Amerikancu palo na pamet da prekrštava engleski u američki, ili Švajcarcu da pravi švajcarski? Niko živi ne koristi ta njihova tri slova, to je specifični izgovor reči samo u staroj Crnoj Gori, ne možemo od svakog seoskog govora da pravimo jezik. Onda je pisac Jevrem Brković, koji je osnovao nevladinu organizaciju i nazvao je Dukljanska akademija a nije uspeo da završi ni frizerski zanat, proglasio da je Vuk Crnogorcima ukrao jezik. I to nije primetio ni Njegoš, ni lingvisti, nego nesvršeni frizer Jevrem Brković. U pametnijim zemljama se takvima kaže samo "sikter"!

Državne jasle i identitet

Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, tvrdi da crnogorska vlast želi da izbriše svako sećanje na srpstvo:
- Žele da svi Srbi budu nacionalni Crnogorci, odnosno antisrbi. Srpski narod je tako u nezavidnoj situaciji u Crnoj Gori i prinuđen je da se asimiluje. Najnoviji podaci govore da je u lokalnoj i državnoj upravi zaposleno 80 odsto Crnogoraca. Srba ima 0,5 odsto iako ih u celoj državi ima 30 odsto. To znači da su se svi koji rade za državu izjasnili kao Crnogorci da bi sačuvali svoje pozicije. Tako će doći do potpune asimilacije i zato treba naglašavati da su Srbi i Crnogorci dva naroda, jer nemaju isti pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Sutra - Balkanska sloga i nesloga (5): Nema crkve bez policije

2024 © - Vesti online