Utorak 12.07.2011.
14:43
Beta

Putari blokirali Nemanjinu, sutra Koridor 10

Traže deblokadu računa da bi mogli da rade

Predstavnike putarskih preduzeća primili su generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević i predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici, gde je zgrada Vlade, obustavljen je od Kneza Miloša do Sarajevske, a oko 500 radnika "Nibensa" najavilo je da neće odustati od protesta dok im se ne obrati premijer Srbije Mirko Cvetković.

Nibens grupu čini 12 preduzeća, a u protestu učestvuju radnici preduzeća za puteve "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Bačkaput" koji zapošljavaju 2.500 radnika.

Računi tih preduzeća su zbog duga bankama od oko 110 miliona evra blokirani pre dva meseca, posle hapšenja vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića.

Predsednik sindikalne organizacije preduzeća "Bačkaputevi" Đuro Trivunović je novinarima rekao da putari zahtevaju razgovor sa premijerom i da sve što sa njim bude dogovoreno bude stavljeno na papir.

On je istakao da ništa nije reazlizovano od onoga što je ranije dogovoreno sa resornim ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, osim što su neke banke ukinule blokadu računa putarskih preduzeća.

"Ukoliko danas ne bude postignut dogovor blokiraćemo Koridor 10", rekao je Trivunović.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović je kazala da su preduzeća iz "Nibens grupe" u "totalnoj blokadi" i ne mogu da nabave repromaterijal, pa radnici nemaju šta da rade.

"Radnici ne prostestuju zbog plata, one jesu važne, ali nam je najvažnije da obezbedimo uslove da možemo da radimo", naglasila je Vukanović.

Ona je dodala da putari imaju ugovor sa preduzećem "Putevi Srbije" o održavanju regionalnih i magistranih puteva a da sada nisu u prilici da ispunjavaju svoje obaveze.

2024 © - Vesti online