Sreda 13.07.2011.
08:00
Sarajevo-x

Globalno zagrevanje povećava obim Zemlje

Zemlja se širi u "struku"
 

Led koji se topi na Antartiku i Grenlandu uzrok je povećanja količine vode u okeanima, a ova dodatna voda ide ka ekvatoru, što dovodi do povećanja obima najšireg dela naše planete.

Zemlja je bila "mršavija" tokom ledenog doba, koje je završeno pre 20.000 godina. Tokom ovog geološkog perioda i dugoročnog smanjenja temperature Zemljine površine i atmosfere, težina ledenih ploča je bila toliko velika da su deformisale Zemljinu koru i omotač, tako da je na sredini došlo do izbočina.

Zemlja nije u potpunosti sferična, a kopno na Severnom polu je za nekoliko kilometara bliže jezgru planete nego što je slučaj sa kopnom na ekvatoru.

Verovalo se da će efekti zavšetka ledenog doba dovesti do toga da naša planeta postane savršena sfera. Izbočenje na ekvatoru se smanjivalo za manje od jednog milimetra godišnje, objavile su svetske agencije.

Ali, satelitskim merenjima je utvrđeno da se dešava obrnut proces. Naime, geofizičar Džon Vor sa Univerziteta Kolorado tvrdi da globalno zagrevanje dovodi do topljenja leda ne Severnom i Južnom polu, što rezultira povećanjem obima Zemlje, čime se poništava "efekat mršavljenja". Godišnje se istopi oko 382 milijarde tona leda.

2024 © - Vesti online