Utorak 12.07.2011.
13:15
Beta

Vozači, pazite na pešake - previše ih gine

Beograd: Vozač naleteo na semafor i udario majku sa dvoje dece, od koje je jedno bilo u kolicima. Majci je zbog povreda amputirana noga

"Izrazito povećanje stradanja pešaka u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2010. godine zabeleženo je na teritoriji Beograda, kao i na teritorijama Južno-banatskog okruga, Južno-bačkog i Mačvanskog okruga, Moravičkog okruga, kao i na teritoriji Raškog okruga", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da većina pešaka strada u naseljima i da su više od 40 odsto poginulih stariji od 65 godina.

Agencija je apelovala na lokalnu vlast da formira tela za bezbednost saobraćaja, predviđena Zakonom o bezbednosti saobraćaja, i da gradi trotoare, proširuje bankine, postavi uličnu rasvetu i preduzme druge mere koje bi zaštitile pešake.

"Vozači, budite svesni svoje odgovornosti za bezbednost pešaka, za njihovo kao i za vaše dobro", navodi agencija.

U obraćanju pešacima, agencija podseća da moraju poštovati propise, a roditeljima skreće pažnju da se njihova deca ugledaju na njih.

Prošlog meseca kod Kanjiže je pregažen Danijel Kiš (15) koji je podlegao povredama. Krajem marta u Kragujevcu su dva dečaka "pokošena" dok su se kretali trotoarom. Srećom, oni su samo povređeni, ali te sreće nije bila 15-godišnja učenica iz Utrina kada je na nju i još četvoro dece naleteo pijani vozač. Devojčica je poginula, a ostala deca su teže i lakše povređena. 

2024 © - Vesti online