Sreda 16.12.2009.
10:05
Vestionline

Boing lansirao budućnost avio-industrije

Unutrašnjost aviona: i enterijer je jedinstven

Novi Boing 787 Drimlajner je poleteo sa aerodroma u Sijetlu na svoj prvi let iznad američke savezne države Vašington, a firma tvrdi da ima energetski najštedljiviju divovsku letelicu na svetu i da već ima narudžbine za 840 komada, što je trenutno posao vredan više od 140 milijardi dolara.

Padnad Erbasovom A380 je poleteo čak dve i po godine kasnije od planiranog i to zbog čitavog niza problema, od štrajkova radnika, nedostataka u dizajnu, pa sve do manjka zakovica. Reč je o pravom međunarodnom projektu i zbog toga je, tvrde u Boingu, i bilo toliko problema i kašnjenja. Projekt novog divovskog aviona je obelodanjen pre dve godine, a firma se nada da će svoj prvi "avion iz snova" isporučiti japanskoj avio-kompaniji Ol Nipon Ervejs krajem 2010. godine.


Zainteresovanost je velika zbog dizajna koji omogućava uštedu goriva, ali i zbog materijala od kojeg je trup napravljen. Reč je o kombinaciji vlakana ugljenika i titanijuma, materijala koji su lagani, a smanjuju čak i troškove održavanja. Uz to, avion je usprkos svojoj veličini laganiji i od manjih letelica, pa su mogući dugački letovi bez dopune goriva. Vrhunski stručnjaci za avio-industriju tvrde da se radi o revolucionarnom projektu koji bi mogao promeniti budućnost civilne avijacije.


Drimlajner može da preleti oko 15.200 kilometara. Pri tome troši 20 posto manje goriva od bilo kojeg sličnog aviona, a za poletanja, sletanja i tokom samoga leta on je i 60 posto manje bučan. On je i pre poletanja bio jedinstven zato što je knjiga porudžbina, po prvi put u istoriji avio-industrije, bila prepuna i pre nego što je avion uopšte bio sastavljen. Drimlajnere je već naručilo 55 kompanija.

2024 © - Vesti online