Sreda 16.12.2009.
08:58
Tanjug

Hilari Klinton uskoro u Beogradu?

Ministar inostranih poslova Srbije: Vuk Jeremić

Šef srpske diplomatije je izjavio da je izuzetno zadovoljan razgovorima koje je vodio u Vašingtonu, pre svega razgovorom sa državnom sekretarkom Klinton.


"Odnosi Srbije i SAD su definitivno u usponu i očekujemo da 2010. bude još bolja godina za odnose izmeđuu Beograda i Vašingtona. Srbija je ključni faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, oko toga smo se saglasili i na današnjem sastanku, a odnos Beograda je element od presudnog značaja u ostvarivanju strateškog procesa integracija regiona i priključenje svih država Zapadnog Balkana Evropskoj porodici naroda", rekao je Jeremić.


U 2009. godini smo pronašli način, istakao je on, kako da izolujemo razlike, da ih ostavimo po strani i nadam se da ćemo u tom smislu biti uspešni i u 2010. Naravno ne postoji puna saglasnost između Beograda i Vašingtona kada je reč o svim pitanjima na Balkanu, ali ono što je najvažnije je da stojimo na istim pozicijama kada je reč o strateškom prioritetu, a to je integracija u Evropsku uniju. Nastavićemo da uživamo podršku Vašingtona u tom procesu, uveren je on.

Uskoro u Beogradu: Hilari Klinton

Američka državna sekretarka ocenila je da se odnosi između dve zemlje "kontinuirano poboljšavaju" i da je poseta potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji prošlog maja bila "vrlo produktivna"."Sa zadovoljstvom očekujem nastavak saradnje sa ministrom Jeremićem i Vladom Srbije u mnogim oblastima od obostrane važnosti", istakla je ona.


Ministar Jeremić je potvrdio da je uputio poziv državnoj sekretarki da poseti Beograd i ona je taj poziv prihvatila." Nadam da će ta poseta biti ostvarena u 2010. godini", izjavio je on posle razgovora sa Hilari Klinton.


Ministar inostranih poslova Srbije posle razgovora u Stejt departmentu je odmah odleteo za Beograd.

2024 © - Vesti online