Ponedeljak 11.07.2011.
16:04
RTS

Kinezi nam dali kredit za TE "Kostolac"

Dačić je ocenio da su ekonomski odnosi Kine i Srbije u poslednje vreme u konstantnom usponu i dodao da očekuje da će kineske kompanije ulagati kako u infrastrukturu, tako i u privatizaciju i izgradnju novih industrijskih pogona, prenosi RTS.

Dačić je rekao da je uspešna ekonomska saradnja dokaz daljeg razvoja odnosa dve zemlje i da Kina u ovom delu sveta nema boljeg prijatelja od Srbije.

Ivica Dačić i He Guoćijang

"U odnosima dve zemlje nema spornih pitanja", istakao je Dačić i naglasio da se ove države zalažu za teritorijalni integritet i suverenitet i zahvalio je predstavnicima Kine na aktivnoj podršci Srbiji kada je u pitanju Kosovu.

Cilj posete kineske delegacije je razmena mišljenja o bilateralnim odnosima i važnim pitanjima, kako u regionu, tako i na međunarodnom planu, kao i jačanje tradicionalnog prijateljstva i pokretanje zajedničkog razvoja, ocenio je He Guoćijang, član Stalnog komiteta Politbiroa CK Komunističke partije Kine i sekretar Komisije za disciplinu i nadzor.

Gde je Titov grob?

 

He je, kako je objasnio Dačić, peti čovek u strukturi kineske vlasti, i izrazio je želju da poseti grob Josipa Broza Tita.

"Kina obraća veliku pažnju na razvoj odnosa sa Srbijom, kako bi zajedničkim naporima, po principima uzajamnog poštovanja, i ravnopravnosti, osigurala da naše strategijsko partnerstvo i dalje napreduje", naveo je šef kineske delegacije.

"To je potvrdio i projekat 'Strategijsko prijateljstvo', pokrenut 2009. godine, u cilju podizanja odnosa dveju zemalja na viši nivo i otvaranja novih perspektiva", rekao je He.

"Produbljivanje odnosa je u interesu obe zemlje, s obzirom na činjenicu da ispred i jedne i druge stoji zadatak da se omogući poboljšanje životnog standarda stanovništva i ekonomski razvoj", rekao je He, izrazivši želju da "drvo prijateljstva Kine i Srbije uvek bude zeleno".

2024 © - Vesti online