Ponedeljak 11.07.2011.
14:51
Beta

CG: Spomen-park svim žrtvama raspada Jugoslavije

Podgorica prva posvetila spomenik svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije

"Spomenik koji danas otkrivamo, ne treba da nas samo podseća na žrtve suludog rata, već i na snagu našeg društva da se suoči sa istinom koja nas je pogodila ne tako davne poslednje decenije prošlog veka", rekao je Lukšić na ceremoniji otvaranja spomen-parka, u podgoričkom delu grada Pobrežje.

Lukšić je rekao da se otvaranjem spomen-parka šalje poruka "svakom roditelju koji je izgubio dete, sestri, bratu, detetu, svakoj porodici u kojoj je neko stradao, da Crna Gora i ceo region više neće dozvoliti da se desi nešto slično".

Crnogorski premijer je takođe izrazio saučešće svima koji su u proteklim ratovima izgubili članove porodica i poručio da će Crna Gora "težiti društvu odgovornosti u kome nijedan zločin neće ostati nekažnjen".

Spomen-park je otvoren na mestu gde je nekada bilo muslimansko groblje, zbog čega je ranije bilo zamerki, s objašnjenjem da se na taj način odaje počast samo žrtvama određene nacionalnosti.

Otvaranjem spomen-parka obeležena je i 16. godišnjiča zločina u Srebrenici u julu 1995. godine. Iz nekih bošnjačko-muslimanskih stranaka u Crnoj Gori bilo je ocena da je otkrivanje spomen-obeležja "trgovina kostima" žrtava ratova. Prema tim objašnjenjima, važnije je bilo da se prvo pronađu i kazne svi zločinci u ratovima, nego da se podiže spomenik. 

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se održava komemorativni skup povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

2024 © - Vesti online