Ponedeljak 11.07.2011.
13:48
RTS

Tači: Ameri, zaštitite me od Beriše

Hašim Tači i Salji Beriša na Kosmetu

Poseta i politički uticaj Salji Beriše na Kosovu i Metohiji zabrinuo je Hašima Tačija u leto 2009. godine nekoliko meseci pre lokalnih izbora 15. novembra, preneo je prištinski list "Koha ditore" pozivajući se na prepiske američkih diplomata iz Prištine do kojih je došao "Vikiliks".

U privatnom razgovoru sa zvaničnicima američke ambasade u Prištini, 13. avgusta 2009. godine, Tači je strahovao od "mešanja u kosovsku politiku", što prema njegovom mišljenju, radi premijer Albanije.

"U privatnom razgovoru odmah posle sastanka Tači je otpravniku poslova rekao da je zabrinut zbog mešanja premijera Salji Beriše u politiku Kosova", kaže se u telegramu koji govori o Tačijevom sastanku sa američkim diplomatom u Prištini Majklom Marfijem.

Do Tačijevog sastanka sa zvaničnikom američke ambasade došlo je posle prijema koji je Beriša 2009. godine pripremio za Ramuša Haradinaja u Tirani, pri čemu je potpisan sporazum o saradnji između Demokratske partije Albanije i Alijanse za budućnost Kosova.

Prema diplomatskoj prepisci, Tači je pomenuo da Beriša planira posetu Prištini za jesen te godine i dodao da bi on "sa dobrodošlicom dočekao Berišinu posetu Kosovu prilikom koje bi razgovarali o bilateralnim odnosima, ali da ne želi da ga vidi kako vodi kampanju na Kosovu za Demokratski savez Kosova ili za opozicionu ABK".

U to vreme Tači je bio u vladajućoj koaliciji sa DSK, dok je ABK bila u opoziciji kao i sada. Tači je, šta više, rekao da mešanje Albanije u "prištinsku" politiku predstavlja "pretnju" i tražio je od Amerikanaca da intervenišu kod Beriše, naglašavajući da je "Kosovo suverena država a ne pokrajina Albanije".

"Tači je rekao da albansko mešanje u politiku na Kosovu predstavlja pretnju Kosovu i tražio od ambasade da se suprotstavi takvom mešanju", kaže se u diplomatskom telegramu.

"On je takođe tražio od vlade SAD da ozbiljnije shvati Berišu i da preko ambasade u Tirani od njega zatraži da se uzdrži od izjava ili delovanja koji bude strah u regionu od panalbanizma", navodi list. 

2024 © - Vesti online