Ponedeljak 11.07.2011.
07:52
J. Jelovac - Vesti

Balkanska sloga i nesloga (2): Đetići u građanskom odelu

Samozvani mitropolit CPC Miraš Dedeić silom pokušava da uđe u cetinjski manastir

- Problem je u tome što sa Crnom Gorom, za razliku od Hrvatske, nismo ratovali ni jedan jedini dan. Ko je tu gnevan i zbog čega? Zbog 1918. godine, kada su se Crnogorci tukli sami sa sobom? To je danas jedina evropska zemlja u kojoj postoji nacionalna ili etnička većina od gotovo trećine ukupnog stanovništva, a da nije prepoznata i zaštićena Ustavom. A strani zvaničnici osporavaju da u Crnoj Gori postoji sve ono za šta su u slučaju Bošnjaka ili Albanaca svojevremeno bili spremni da ratuju - kaže Antić.

Asimilacija zbog plate: Momčilo Vuksanović


A nekada je Srbija za Crnu Goru predstavljala zaštitu od pritisaka Osmanlijskog carstva i Habzburške monarhije.


- Pre 100 godina Crna Gora je bila mnogo drugačija nego danas. Višestruko siromašnija, sa mnogo manjim brojem stanovnika i teritorijalno ugrožena od tadašnjih velikih sila. Kao takva bila je usmerena ka Srbiji. Postoje podaci koji govore da je najmanje 10 odsto tadašnjeg crnogorskog stanovništva svake godine dolazilo u Srbiju na prehranu. Danas imaju svoju državu, univerzitet, akademiju, turizam i čine sve da bi poništili značaj Srbije - kaže Antić.

Balkanska sloga i nesloga:

1. Srbi i Crnogorci, braća po mržnji

Crnogorska vlast svoje fotelje održava nacionalističkom mržnjom.


- Mene ispunjava ogorčenjem da jedna nacionalistička vlast koja ima podršku 40 odsto građana, govori o građanskoj državi i vrednostima, a sama ih nije prihvatila. Pa oni traže od Srbije da ih obavesti čim neko od njihovih građana prihvati srpsko državljanstvo. Taj čovek automatski se briše iz državljanstva Crne Gore. Dokle to ide? - pita Antić.
 

Pod zaštitom Amerike

Čedomir Antić smatra da ekstremizam crnogorske vlasti potiče od toga što je od 1997. godine Crna Gora, uz Izrael, država sa najvećom potporom Amerike.
- Srbi su ostali na vetrometini, nezaštićeni, jer su bili izgubljeni u komunizmu i jugoslovenstvu, pa kad je to nestalo, nestalo je sve - smatra Antić.

Sutra - Balkanska sloga i nesloga (3): Vođe i slepci 

2024 © - Vesti online