Nedelja 10.07.2011.
23:41
Beta

Izrael proterao strane propalestinske aktiviste

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Sabina Hadad rekla je da su 13 Nemaca, 22 Belgijanca i jedan španski aktivista raspoređeni na dva avionska leta i napustili su Izrael.

Raspored proterivanja preostala 82 propalestinska aktivista zavisiće od kapaciteta stranih aviokompanija kojima će biti otpremljeni u svoje zemlje, rekla je Hadad, dodajući da se njena zemlja nada da će se to desiti u naredna dva dana.

"Cilj je da ih što pre otpremimo iz zemlje, a ne da ih držimo", navela je ona.

Hapšenje stranih aktivista na aerodromu u Tel Avivu

Proterani aktivisti su bili deo grupe od nekoliko stotina onih koji su planirali da preko Izraela za vikend stignu na palestinsku Zapadnu obalu kako bi izrazili solidarnost s palestinskim zahtevom za nezavisnost i protest zbog izraelskih ograničenja putovanja na palestinske teritorije.

Izrael kontroliše sve izlaze i ulaze na Zapadnu obalu, koju je okupirao posle Bliskoistočnog rata 1967. Palestinci žele da Zapadna obala bude deo njihove buduće države.

Izrael je, pošto su aktivisti iz nekoliko evropskih zemalja i SAD na jednom veb sajtu najavili dolazak na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu, sastavio listu od 340 potencijalno problematičnih ljudi i zatražio od stranih avio kompanija da im onemoguće da se ukrcaju u njihove avione.

Izraelske vlasti su navele da je samo 20 njih sa crne liste stiglo u Tel Aviv, a premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je danas, kako je naveo, "izraelskim prijateljima širom sveta" koji su mu pomogli da spreči aktiviste sa te liste da stignu u Izrael.

Neki aktivisti kojima je dozvoljen ulazak u zemlju otputovali su na Zapadnu obalu, gde su zajedno sa palestinskim demonstrantima i u znak protesta presekli bodljikavu žicu koja tu teritoriju deli od Izraela.

Kritičari u Izraelu optužili su vladu da je reagovala preterano i stvorila nepotrebnu histeriju povodom dolaska propalestinskih aktivista.

2024 © - Vesti online