Nedelja 10.07.2011.
19:57
Srna

Krasić: Tribunal se iživljava nad Šešeljem

"Pretresno veće Tribunala, koje se proglasilo nenadležnim da odluči o zahtevu Šešelja da koristi godišnji odmor, pokazalo je da je nenadležno i da sudi lideru radikala za krivična dela koja su navedena u optužnici", rekao je Krasić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Šešelj, koji skoro osam i po godina leži u haškom pritvoru, "izložen mržnji u Tribunalu koji nastoji da ga što duže zadrži u Hagu".

Vojislav Šešelj u haškoj sudnici

Krasić je naglasio da Haški tribunal predstavlja "bruku i sramotu pravničke službe", kritikujući aktuelnu vlast u Srbiji što ništa ne preduzima zbog "iživljavanja nad državljaninom Srbije".

"Haški tribunal nastoji da omogući stranakama u Srbiji još jedan mandat i očekuje da se nešto dogodi, što bi prekinulo postupak Šešelju i sprečilo da se sazna istina - da ne postoji udruženi zločinački poduhvat sa srpske strane", rekao je Krasić.

On je dodao da sledeće sedmice nije planirano pojavljivanje Šešelja u sudnici Haškog tribunala i da uskoro, od 25. jula, predstoji letnja pauza u radu tog suda, koja će trajati do 12. avgusta.

Šešelju se sudi zbog zločina protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine. On se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

2024 © - Vesti online