Utorak 15.12.2009.
23:40
Tanjug

Rusija i Vijetnam unapređuju saradnju

Ruska državna kompanija "Rosatom" je u utorak potpisala sa Elektroenergetskom korporacijom Vijetnama (EVN) memorandum o saradnji na projektu izgradnje prve atomske centrale u Vijetnamu.

Sem toga, ruska kompanija "Inter RAO EES" i "Petrovijetnam" su potpisali memorandum o saradnji na sektoru elektroenergetike, preneo je Itar Tas.

Vijetnamski premijer je posle razgovora sa ruskim kolegom izjavio da će Rusija isporučiti njegovoj zemlji vojne avione i prateću opremu.

Ruski premijer Vladimir Putin

"Vijetnam je potpisao ugovor o kupovini aviona i vojne tehnike uz odgovarajuću podršku ruske strane", rekao je on komentarišući danas potpisan sporazum između ruske korporacije "Rosoboroneksport" i Generalne uvozno-izvozne kompanije pri ministarstvu odbrane Vijetnama.

On je takođe naglasio da bi rusko-vijetnamska robna razmena trebalo da se u narednim godinama ušestostruči, na deset milijardi dolara. "Dogovorili smo se da intenziviramo međusobno poslovanje, kako bismo povećali vrednost dvostrane robne razmene na deset milijardi dolara u narednim godinama" rekao je on.

Premijeri dve zemlje su naložili nadležnim ministarstvima da reše pitanje otvaranja slobodne trgovinske zone, kako bi se omogućili što povoljniji uslovi za međusobnu trgovinu.

2024 © - Vesti online