Nedelja 10.07.2011.
15:09 >> 15:14h
Beta

"Iskazati poštovanje prema svim žrtvama"

Boris Tadić: Želimo pomirenje sa susedima
 

Tadić je na Osmom kongresu Demokratske omladine u beogradskom Domu
omladine rekao da Srbija želi pomirenje sa susednim državama i da će u tom smislu učiniti da svi koji su izvršili ratni zločin budu u zatvoru.

EU je najbolja opcija

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Srbija ide ka Eropskoj uniji (EU) jer je to nabolja opcija, uprkos velikim teškoćama sa kojima se Unija suočava.

"Uveren sam da je EU ideja koja zaslužuje poštovanje i podršku ogromne većine građana Srbije i čitavog regiona. Sama EU se suočava sa velikim teškoćama. Mi idemo prema EU jer ne postoji bolja
opcija", kazao je Tadić na Osmom kongresu Demokratske omladine u
beogradskom Domu oladine.

Tadić je kazao da EU mora da odgovori na velike izazove a da ponekad političari u Uniji nemaju odgovore na iskušenja sa kojima se suočavaju.

"To je veliki problem za sve nas", kazao je Tadić.

"Sutra je godišnjica strašnog zločina u Srebrenici. To je dan kada posvećujući pažnju i poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama mislimo i na sve ostale žrtve, kao što je i drugih dana obljetnica, kada su u pitanju žrtve u Bratuncu, Ovčari i bilo kom drugom mestu", rekao je Tadić.

Ističući želju Srbije za pomirenjem za susedima, Tadić je kazao da svi koji su činili zločine moraju biti u zatvoru kako bi narodi i države bili "obeskrivljeni" i kako bi građani bivših jugoslovenskih republika mogli da "kao ljudi žive zajedno".

Prema njegovim rečima, samo se na taj način može stvoriti normalan politički i kulturološki prostor na teritoriji bivše SFRJ. Pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića 11. jula 1995. godine ubili su više od 8.000 Bošnjaka u i oko Srebrenice.

Mladić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid u Srebrenici, uhapšen je 26. maja u okolini Zrenjanina.

Međunarodni sud pravde u Hagu je zločine u Srebrenici pre četiri godine okarakterisao kao genocid.

2024 © - Vesti online