Petak 23.10.2009.
12:16
J. Arsenović - Vesti

Srpski film uz Hitlerovu propagandu


Nagrađen u Jerusalimu: Boro Drašković

Filmski režiser Boro Drašković ni u najgorim snovima nije mogao da pretpostavi da će njegov ljubavni i duboko antiratni film "Vukovar, jedna priča" (1994) negde neko svrstati kao propagandu. Pretpostavljamo srpsku, budući da je film delo srpskih autora i svojevremeno jugoslovenski kandidat za "Oskara".

Upravo se to desilo na filmskom festivalu u Zagrebu, koji se ovih dana privodu kraju, a gde je "Vukovar, jedna priča" trebalo da bude prikazan u okviru programa "Film kao propaganda", i to pored takvih naslova kao što su "Borci za Hrvatsku" (autor nepoznat, NDH), "Četnici! Borbena gerila" (Louis King, SAD) ili "Trijumf volje" čuvene Leni Rifenštal, Hitlerove sledbenice!


Producent filma Danka Muždeka Mandžuka u poslednji čas povukla je saglasnost za njegovo emitovanje zbog protivljenja da se ostvarenje Bore Draškovića prikaže u sklopu sekcije "Film kao propaganda". Obaveštavajući gledaoce da je došlo do izmene, organizatori festivala su konstatovali da je producent odranije bio upoznat u okviru kojeg programa će "Vukovar" biti prikazan. Da li je proradila naknadna pamet nismo uspeli da saznamo jer se Danka Mandžuka trenutno odmara u Grčkoj.

Scena iz filma "Vukovar - jedna priča"
Sam autor Boro Drašković bio je zatečen pričom i pravim skandalom u kojem je okosnicu, ni kriv ni dužan, činio njegov film: "Od vas sada prvi put čujem i da je trebalo da bude prikazan na Zagrebačkom filmskom festivalu. Naravno da se ne radi ni o kakvom propagandnom ostvarenju, već o jednoj ljubavnoj potresnoj priči. Film je obišao svet i prikazan je na mnogim festivalima, od Moskve do Njujorka. O kakvom se filmu radi najbolje govore, pa evo, navešću samo dve, od mnogih nagrada koje su mu dodeljene. Nagrada za mir i toleranciju na filmskom festivalu u Jerusalimu ili Nagrada za najveći estetski domen, festivala ljubavnih filmova u Veroni."


Ni selektor programa "Film kao propaganda" Daniel Rafaelić nije zadovoljan ishodom događaja. U izjavi za "Vesti" on tvrdi da je imao najbolju nameru i da mu je žao što ni ovoga puta hrvatska publika neće videti ostvarenje "Vukovar, jedna priča": "Stavio sam ga u selekciju zato što i danas u hrvatskoj javnosti taj film pogrešno percepiraju. Hteo sam da program završim upravo Draškovićevim filmom kako bih pokazao da nije sve propaganda kako se percepira. Pogotovo mi je to bilo važno zato što znam da ovaj film nikada nije prikazan u Hrvatskoj, pa čak ni ilegalno, na VHS-u. Hteo sam da razbijem tu predrasudu, ali očito da u tome nisam uspeo."


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23.10.)

2024 © - Vesti online