Nedelja 10.07.2011.
05:38
Večernje novosti

Strancima preprodaju srpske oranice

Stranci sve više vlasnici srpskih njiva
 

Broj sumnjivo privatizovanih zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini je ogroman, preprodaja strancima njihovih oranica dobija sve masovnije razmere, a protest obespravljenih malih akcionara poprima oblike tihe poljoprivredne revolucije!
 

Ovakvo stanje u srpskoj žitnici, za “Novosti”, komentariše Saša Dujović, predsednik Odbora za predstavke i predloge Skupštine Srbije. On se sastao sa više stotina malih akcionara gazdinstava “Vojvodina”, “Miletić” i “Ratkovo”. Njihovih više od 7.000 hektara je najpre kupio konzorcijum Borislava Lilića iz Odžaka, a potom ih preprodao “Baltik prosperitiju”, iz Irske, odnosno “Žito grupi”, iz Hrvatske.
 

U svim ovim privatizacijama, očigledno, ima mnogo posla za državne organe. Jer, kako je uopšte bilo moguće da se zadružna zemlja, mimo zakona, najpre privatizuje, a onda i preproda strancima, da bi je oni sada ponovo preprodavali, kao što je to, recimo, slučaj sa 400 hektara u Srpskom Miletiću - pita se sagovornik “Novosti”.
 

Dokle doseže bahatost novih vlasnika vidi se, po njegovim rečima, i iz činjenice da se predstavnicima malih akcionara u Bačkom Brestovcu, mada im pripada gotovo 30 odsto kapitala “Vojvodine”, ne dozvoljava nikakav uvid u njeno poslovanje.
 

- Zbog svega toga ćemo već naredne sedmice od organa MUP i republičkog Tužilaštva za organizovani kriminal zatražiti da hitno istraži sve detalje ovih privatizacija, a slično se može očekivati i u nizu drugih na teritoriji cele Vojvodine - kaže Dujović.
 

- Pored ogromnog broja sumnjivih transakcija, ono što bi takođe moglo da bude zajednički imenitelj velike većine privatizacija jeste da nije ostvaren glavni proklamovani cilj: da se unapredi poljoprivredna proizvodnja - zaključuje Dujović.

2024 © - Vesti online