Subota 09.07.2011.
16:17
Vestionline

Mladićev advokat: Negiramo genocid

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

"Dokazivaćemo da genocida nije bilo. Zna se kako taj sud sudi, on sudi na osnovu ranije izvedenih dokaza, koje samo priključi spisima, a ne proverava da li su ti dokazi ikada bili verodostojni ili ne", objasnio je Šaljić.


Šaljić je negirao da ubistva u julu 1995. godine imaju veze sa Mladićem. On smatra da je malo verovatno da će Mladić biti oslobođen optužbi, ali da je cilj da istina prodre u svet, da se vidi da srpski narod nije genocidan.


"Verujem da će Mladić biti osuđen, ali ne i za genocid", izjavio je Šaljić.


Prema njegovim rečima, Mladić će kao svedoke odbrane pozvati nekadašnjeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt, nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, francuskog generala i nekadašnjeg komandanta UNPROFOR-a u BiH Filipa Moriona, prvog komandanta UNPROFOR-a Satiša Nambijara i švedskog diplomatu Karla Bilta.


On je dodao da među svedocima neće biti komandanti ili pripadnici holandskog bataljona UNPROFOR-a, koji je bio zadužen za srebreničku enklavu.

Mladić i Ojdanić komšije


Ratko Mladić je sada u društvu generala Dragoljuba Ojdanića, nakon što je premešten u drugo krilo pritvorske jedinice u Sheveningenu, saznaju "Vesti".


General se jako obradovao kada je u tom zatvorskom krilu video poznato lice. Ojdanić je pokušao da bude gostoprimljiv onoliko koliko je to moguće u takvim okolnostima - dodaje izvor "Vesti".


Informaciju o Mladićevom premeštanju prvi je obelodanio Vojislav Šešelj, koji tvrdi da je to urađeno zbog sumnje da "on loše utiče" na generala.


Mladićev advokat Miloš Šaljić potvrdio je ove informacije.
- Očigledno se razgovori pritvorenika prisluškuju. Verujem i da su generala Mladića od početka svi savetovali šta mu je najpametnije da uradi, a da je Haški tribunal shvatio da je Šešelj definitivno maher kada je reč o proceduri u ovom sudu, pa su generala brže-bolje premestili na drugo mesto - kaže Šaljić.

2024 © - Vesti online