Subota 09.07.2011.
03:32
Vestionline

Split gradi spomenike Tuđmanu i papi

Dobijaju spomenike u Splitu: Papa Jovan Pavle i Franjo Tuđman
 

Spomenik "Nezavisnost" imaće lik osnivača HDZ-a i prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, spomenik "Mir" biće sa likom pape Jovan Pavla II, dok će spomenik "Sloboda" imati likove osoba koje se smatraju zaslužnim za nezavisnost Hrvatske.

Tuđmanov spomenik biće podignut na splitskoj rivi, što će biti prvi put da se na tom mestu podiže spomenik nekoj ličnosti. Odlukom o mestu podizanja spomenika Tuđmanu izmenjena je ranija odluka iz 2007. kojom se predviđalo da se Tuđmanu spomenik podigne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, a ne na splitskoj rivi.

Spomenik papi Jovanu Pavlu II biće podignut ispred palate splitskog biskupa, dok će spomenik "Sloboda" biti podignut ispred crkve Svetog Franje. Odluka o gradnji spomenika doneta je na predlog komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika, a inicirao ju je gradonačelnik Željko Kerum.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, gradonačelnik Željko Kerum je izjavio da će na brdu Marjan iznad Splita napraviti najveći kip Isusa na svetu od 39 metara.

Kerum nije prisustvovao sednici koju su demonstrativno napustili odbornici Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke koji su bili protiv gradnje spomenika.

2024 © - Vesti online