Petak 08.07.2011.
13:31
Vestionline

Uhapšen komandant kopnenih snaga Hrvatske!

Bivši bokser i komandant: Mladen Kruljac 

Osim Kruljca, koji je najviše rangirani aktivni oficir do sada uhapšen u Hrvatskoj, pod istragom je još devet visokih oficira i zvaničnika Ministarstva odbrane Hrvatske. 


Ovaj kontroverzni oficir hrvatske vojske, bivši bokser, optuživan je za nasilje i veze s podzemljem. Kruljac je još u vreme Vlade Ivice Račana bio suočen sa ultimatumom da će morati da napusti vojsku ako napravi još jedan prekršaj, navode mediji.


Kruljac je u medijima optuživan da je sa svojom ekipom zlostavljao građane Slavonskog Broda, izazivao incidente i napadao ljude. Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić bio izložen žestokoj kritici kada je Kruljca 2002. godine imenovao za zamenika komandanta Kopnene vojske, a 2007. godine i za komandanta najvećeg i najvažnijeg roda Hrvatske vojske.


Najtežu optužbu javno je izneo Tomislav Opačak, preduzetnik iz Slavonskog Broda, koji je tvrdio da ga je Kruljac sa prijateljima oteo i maltretirao, gurajući mu pištolj u usta. Ovaj hrvatski oficir dovođen je i u vezu sa reketiranjem i kriminalom.

Kruljac se, inače, u septembru 2009. godine našao usred tuče u zagrebačkom narodnjačkom klubu.

Zločinac iz akcije "Bljesak"

Mladen Kruljac je jedan od hrvatskih generala odgovoran za zločine u akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je ubijeno i nestalo 283 lica srpske nacionalnosti, a za taj zločin još niko nije osuđen.

Uz Krljuca, hrvatski generali Petar Stipetić, Imre Agotić, Luka Džanko, Marijan Mareković i brigadir Galješević, su, po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka, isplanirali i izveli ovu akciju.

Haško tužilaštvu nikada nije otvorilo intenzivnu istragu za zločine počinjene u "Bljesku", nego je zbog granatiranja Zagreba, kao odmazde za ovu hrvatsku akciju, tadašnji predsednik RSK Milan Martić osuđen u Hagu na 35 godina zatvora.

2024 © - Vesti online