Petak 08.07.2011.
12:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Profit raste u agraru

Srđan Srećković i Dušan Petrović pozvali su investitore
 


Srbija je, poručio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, za razliku od prethodnih vremena, okrenula novi list u ekonomskim odnosima sa rasejanjem u nameri da ih učini partnerskim. Napomenuo je da su predviđene pogodnosti za investiranje, kao što su bescarinski i drugi povoljni sporazumi sa nizom zemalja koji se odnose na trgovinu, ali i beneficije za investitore.
 

Delegatima Skupštine predstavljen je i katalog sa ponudom 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova Srbije. Oko 40 odsto ponuđenih projekata odnosi se na ulaganja u turističke kapacitete, 20,3 odsto u industrijske zone, 18,7 odsto u infrastrukturu, a 9,3 odsto u ekologiju. Katalog će biti promovisan u svim većim centrima srpske dijaspore u svetu.

- Bez stranih investicija nema razvoja zemlje i zato aktivna politika prema našim poslovnim ljudima u dijaspori postaje važan segment ekonomske politike - poručio je Srećković.

On je napomenuo da po osnovu doznaka iz dijaspore u Srbiju godišnje uđe oko pet milijardi dolara i to najviše iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, SAD, Hrvatske i Francuske. Srećković smatra da su te doznake razlog što se u Srbiji živi bolje nego što statistika pokazuje.

Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i turizma, pozvao je dijasporu da ulaže u agrar, jer omogućava da se veliki broj ljudi na profitabilan način uključi budući da, kako je rekao, poljoprivreda postaje svetski fenomen i da je hrana u svetu sve skuplja.

- Poljoprivreda je najbitniji činilac spoljnotrgovinske razmene Srbije - istakao je Petrović.

Odgovor čekan mesecima

Đuro Plavšić, delegat iz Nemačke, izjavio je da mu je u Ambasadi Srbije u Berlinu rečeno da "investicije koje su manje od tri miliona evra nisu interesantne za Srbiju".

- A kada sam našao investitora koji je izrazio interes da investira u Srbiju, njegova konkretna pitanja sam prosledio ekonomskom zastupniku pri ambasadi u Berlinu. Nakon dugih rastezanja od nekoliko meseci dobio sam samo dva internet linka sa naznakom da tamo tražim odgovore. Ne znam samo da li bi iko ulagao svoj kapital u stranoj zemlji samo na osnovu podataka dobijenih preko linka - kaže Plavšić.

 


Vlada duguje planove


Borislav Kapetanović iz Austrije rekao je da u toj zemlji ima između šest i osam hiljada privrednika srpskog porekla, koji imaju sopstvena mala i srednja preduzeća i da je neophodno da se u Srbiji naprave konkretni planovi za prezentaciju firmi iz dijaspore.
Govoreći o izvozu iz Srbije Dragan Stanojević, predstavnik srpske dijaspore iz Rusije, Ukrajine i Belorusije, rekao je da "srpska roba u Ukrajini može bolje da prođe nego u Rusiji koja ima sve oštrije kriterijume i sve zahtevnije standarde po pitanju uvoza". 

Kupujmo srpsko u dijaspori


Projekat " Kupujmo srpsko u dijaspori" predstavio je mr Nikša Nikodinović iz SAD.
 

- Ovim projektom se od dijaspore traži samo malo više pažnje prilikom kupovine životnih potrepština. Da se i na ovaj način animira dijaspora i patriotska svest, na ideju sam došao tako što sam se, živeći u Arizoni dve decenije, uverio da ljudi, a najviše oni iz poslednjeg talasa iseljeništva sa prostora bivše SFRJ, u prodavnicama zagledaju deklaraciju i važna im je zemlja porekla robe koju kupuju - rekao je Nikodinović, inače direktor projekta, u Beogradu trenutno na doktorskim studijama.

Nikša Nikodinović predstavlja projekat
 

Status projekta je "od nacionalnog značaja" i pod pokroviteljstvom je Vlade Republike Srbije, Ministarstva vera i dijaspore, kao i Ministarstva poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede. Medijski pokrovitelji su RTV Duga d.o.o (TV Duga SAT) i "Vesti".
 

- Cilj je da se podstiču pripadnici srpske dijaspore na kupovinu srpskih proizvoda van granica Srbije i Republike Srpske, kao i da se kreira distributivna mreža za naše izvoznike, čime se jačaju partnerski odnosi i unapređuje privredna saradnja matice Srbije i njene dijaspore - pojasnio je Nikodinović.
 

Ukazujući na potrebu jačanja imidža domaćih brendova i njihovo pozicioniranje na svetskom tržištu, Srđan Srećković ministar vera i dijaspore je istakao da projekat " Kupujmo srpsko u dijaspori" pruža mogućnost da "naše kompanije potencijalnim partnerima širom sveta predstave najbolje i najkvalitetnije proizvode iz Srbije."

2024 © - Vesti online