Četvrtak 07.07.2011.
22:55
Srna

I Srbi tuže Holandiju zbog Srebrenice

Holandski vojnici UN-a u Srebrenici

Posle presude holandskog apelacionog suda prema kojoj je Holandija proglašena krivom za smrt tri srebrenička Bošnjaka u julu 1995. zato što su ih vojnici UNPROFOR-a iz te države predali pripadnicima Vojske Republike Srpske, podrinjski Srbi su "presavili tabak" i odlučili da tuže Holandiju za zločine koje su vojnici Nasera Orića počinili nad Srbima iz tog kraja, piše "Pres".

Predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio je da je ova organizacija u saradnji sa srebreničkom Boračkom organizacijom već kontaktirala nekoliko advokata od kojih su tražili pravnu pomoć za uobličavanje tužbe protiv Holandije.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić podržava inicijativu srebreničkih Srba, ističući da su rat u BiH proizveli strani faktori i da njima treba poslati fakture za naknadu štete.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac rekao je da će institucije Srpske podržati sve one koji žele da se utvrdi prava istina o svim dešavanjima u Srebrenici.

Banjalučki advokat Miljkan Pucar kaže da se ne bi smelo žuriti u pravni proces, jer ni proces u Holandiji nije doveden do kraja.

2024 © - Vesti online